Nyheter

Skanska och Fortum <br/> satsar på solceller

Skanska bygger huset. Fortum installerar solceller och laddstolpar för elbilar i husets garage. Så ser det nya samarbetet mellan byggjätten och energibolaget ut.

Samarbetet går under namnet ”Sustainable Urban Living”. Målet är att skapa byggnader i städer som producerar sin egen energi. Först ut är bostadsrättsföreningen Lindhagensterrassen 3, på Kungsholmen i Stockholm. De tre 16-våningshusen med totalt 253 lägenheter ska i oktober få 35 kvadratmeter solcellspaneler, 10 laddstolpar för elbilar i husens garage och en elbil som ska kunna utnyttjas av de boende i en bilpool. Solcellerna beräknas producera 3 500 kilowattimmar el per år.

– Vi gör det här för att vi tror att efterfrågan på energieffektiva hus och produktion av förnybar el kommer att öka, säger Johanna Eriksson, miljöansvarig på Skanska Nya Hem.

Det fanns även planer på att sätta upp vindkraftverk på taket men detta valdes bort eftersom det till exempel kan orsaka buller.

– Vi såg solceller som den bästa lösningen i det här projektet, men vindkraft kan fungera bra i andra projekt, säger Johanna Eriksson.

En display i husets entré visar information om hur mycket el som solpanelerna producerar och hur mycket el som elbilarna laddas med. I framtiden ska det bli möjligt att leverera el från huset till Fortums elnät i Stockholm.

För Fortum innebär detta bland annat att vi kommer att utreda förutsättningarna för att det ska fungera i större skala, säger Marie Fossum, affärsutvecklingschef på Fortum Distribution.

Ett liknande projekt ska byggas i Finland.