Skanska och NCC får böta för kartell

Skanska och NCC får böta för kartell
I dag meddelades domen för den finska kartellhärvan med upptrissade asfaltpriser. Två svenska företag har dömts till skadestånd.
I dag meddelades domen för den finska kartellhärvan med upptrissade asfaltpriser. Asfaltbolaget Lemminkäinen ska betala ut cirka 34 miljoner euro i skadestånd, men även Skanska och NCC döms till skadestånd.

Enligt den finska tidningen Huvudstadsbladet är rättegången en av de största skadeståndsprocesserna i Finlands historia. Den inleddes för över ett år sedan och rättegångskostnaderna uppgick sammanlagt till 5,8 miljoner euro. Domen har fått Lemminkäninen att gå ut med en vinstvarning.

Rättshärvan gällde om kommunerna och staten betalade överpris för asfalteringsarbetena under perioden 1994–2002 och hur stor ekonomisk skada de i så fall drabbades av. Staten och ett 40-tal kommuner krävde över 120 miljoner euro av asfaltbolagen.

Lemminkäinen har nu dömts till att betala cirka 15 miljoner euro i ersättningar till 25 kommuner. Bolaget ska dessutom solidariskt med andra bolag betala cirka 19 miljoner till 10 kommuner.

Utöver det ska bolagen också betala kostnader för ränte- och rättegångsersättningar till kommunerna.

Anna Sjöström
[email protected]