Nyheter

Skanska oroas inte av krisen

USA:s finansmarknad skakar mer än någonsin. Men på Skanska är det ännu inga krismöten. <br></br> — Det som händer nu kommer inte att ge några snabba effekter så det är ännu för tidigt att säga hur och i vilken omfattning vi drabbas, säger Pet

Den amerikanska finansmarknaden har skakat en längre tid. Staten beslöt nyligen att ta över Fannie Mae och Freddie Mac. Lehman Brothers konkurs gör framtiden osäker.

Skanska är det svenska byggbolag som är exponerade mot den amerikanska marknaden.

— Vi har en stor verksamhet i USA men det går fortfarande bra för oss. Vi har inte sett några tecken på att marknaden skulle vika. Men allt som påverkar ekonomin kan påverka marknaden. BNP-utvecklingen har stor betydelse för byggbranschen, säger Peter Gimbe.

Vidtar ni några åtgärder med tanke på de senaste dagarnas förvärrade kris?
— Nej, det enda är att vi är selektiva med vilka projekt vi tar.

Skanska tar mest större projekt USA, som till exempel sjukhus och arenor. Och som internationellt storbolag är Skanska i en bra position.

— Vi har en stark finansiell ställning i Skanska och det kommer vi att ha stor nytta av. Kunderna vill vara säkra på att man klarar av åtagandena. Det finns en misstanke att det kan bli tuffare med finansiering och då kan vår finansiella ställning blir en fördel.