Nyheter

Skanskas avtal för nya akutsjukhuset värt 1,2 miljarder kronor

Nya akutsjukhuset i växjö
Hittills har projektet med nytt sjukhus i Räppe kostat regionen cirka 250 miljoner kronor. Men nu är det beslutat att planerna läggs ner helt. Bild: Arkitektteamet Link Arkitektur/Arkitema

Skanska och Region Kronoberg har skrivit avtal om fas ett, projektering, i arbetet med Växjös nya akutsjukhus. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor.

Skanska och Region Kronoberg skrev förra våren avtal om en förstudie för det nya akutsjukhuset som ska ersätta det befintliga sjukhuset i Växjö. Totalt rör det sig om cirka 135 000 kvadratmeter nybyggnad som ska utföras.

– Efter ett framgångsrikt samarbete under förstudien är vi glada åt att beslutsunderlag för sjukhuset nu är på plats. Det innebär att vi kan gå vidare tillsammans med Region Kronoberg i förberedelserna för sjukhuset, säger Håkan Isfalk, ombud för Skanska i projektet.

Räknar med att börja bygga akutsjukhuset under 2023

Projektet är uppdelat i tre faser; förstudie (fas 0), projektering (fas1) och produktion (fas 2).
Avtalet för fas 1 är värt cirka 1,2 miljarder kronor. Det inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i tredje kvartalet 2022.

Arbetet med fas ett inleds i augusti med målbilden att kunna påbörja fas två, byggproduktion, under hösten 2023. Akutsjukhuset beräknas stå färdigt 2029.