Nyheter

Skanska tränar för att rädda liv

Ett 30-tal personer tränar hjärtkompressioner på plastdockor.<br> – Klick, klick, klick, hörs från dockorna. Skanskaanställda går kurs i hjärt- och lungräddning.

Inom ramen för Skanskas Safety Week ordnades i förra veckan en kurs i hjärt- och lungräddning för Skanskas anställda på huvudkontoret i Solna. Personalen fick träna på hjärtkompressioner, mun-mot-mun-metoden och lära sig om hjärtstartare. – Vi vet att många i samhället drabbas av hjärtstopp, och Skanska är ett snitt av samhället. Likväl som det kan hända i samhället kan det hända hos oss, säger Pia Sturesson, projektledare för hälsa- och rehabiliteringsfrågor hos Skanska. Instruktörerna från SJ Service Academy, Morgan Segerberg och Lina Östh, knäpper med fingrarna och räknar högt för att hjälpa till med takten vid hjärtkompressionerna. Annika Finnström, miljösamordnare på Skanska, tycker att det är svårt att trycka lagom hårt. – Jag är här för att kunna hjälpa vem som helst runtomkring mig, säger hon. Anders Alderud, portfolio manager på Skanska Infrastructure Development, har gått kursen tidigare, men vill repetera i dag. – Jag tycker att det här är jätteviktigt. Hjärtstopp kan hända både på jobbet och i vardagen. Det svåraste skulle nog vara att hantera stressen, tror han. Morgan Segerberg visar hjärtstartaren, som från och med den här dagen kommer att finnas i receptionen på Skanskas huvudkontor. Han demonstrerar hur lätt den är att använda. – Tryck på ”on”, sen pratar den med er, säger han. Jennie Nyman, som jobbar på Skanskas inköpssupport, har själv gett hjärt- och lungräddning för inte så länge sedan. – Jag och min man var på väg till akuten. Då såg vi en äldre man som låg på marken mellan bilarna. Jag slängde mig ner på marken och började med HLR, medan min man sprang in och hämtade en bår, berättar hon. Hjärt- och lungräddning kunde hon sedan tidigare, eftersom hon har gått kurs via Friskis & Svettis och dessutom arbetat som vårdbiträde. – Men det här är jättenyttigt, det är alltid bra att uppdatera sig. Jag tycker alla borde kunna det här. Nästa gång kanske det är min tur att drabbas, säger Jennie Nyman.

Få överlever ett hjärtstopp

  • Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I dagsläget överlever bara cirka 300 av dem.
  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat slutar slå. Finns det en hjärtstartare i närheten ökar det chanserna för den drabbade att överleva. En hjärtstartare är en maskin som levererar en strömstöt mot hjärtat för att återställa normal rytm.
  • Hjärtstartare är enkla att använda och kräver inga förkunskaper. Maskinen vägleder användaren genom de olika momenten.
  • Hjärtstartare finns på flera offentliga platser i landet. Enligt Hjärtstartarregistret är nu 1 095 hjärtstartare tillgängliga för allmänheten.

Källa: Hjärtstartarregistret