Nyheter

Skanska utreder olyckan

Broraset utanför Härnösand kostade två människoliv. Ytterligare tre personer skadades fysiskt. Entreprenören Skanska gör nu en utredning och väntar med det fortsatta bygget. Samtidigt utreder polisen och Arbetsmiljöverket olyckan.

— Vi kan i nuläget inte berätta så mycket. Vi har precis satt igång vår utredning och vi vill inte spekulera innan den är klar. Allt jag kan säga är att vi ska ta in en extern konsult och att vi ska titta på alla faktorer som kan ha bidragit till olyckan, säger Hans-Erik Lundholm, arbetsmiljöingenjör på Skanska.

Det var onsdagen den 21 maj som olyckan ägde rum på ett brobygge över Älandsfjärden. Det var strax efter lunch som cirka 30 meter av en gjutform lossnade i samband med att betong skulle gjutas fast. Fem personer följde med i raset på cirka 15 meter. Två av dom omkom. Enligt Hans-Erik Lundholm har tekniken använts förut utan att det lett till några problem och Skanska vill nu så fort som möjligt få svar på vad som hänt.

— Ledningen har gett oss 30 dagar att utreda. Om vi inte är klara då så få vi lämna en delrapport, säger han.

Parallellt med Skanskas egen utredning undersöker polisen och Arbetsmiljöverket olyckan.
— Hittills har vi intervjuat en sex-sju personer, till exempel arbetsledare. Sedan får vi hela tiden information från Skanska om vad de kommer fram till. Vi har inga slutsatser än annat än att olyckan skedde plötsligt, säger Agneta Axelsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

Ni besökte bygget dagen innan för en inspektion och kontrollerade bara norra brofästet. Varför?
— Vi hann inte med hela bygget. Det är en stor arbetsplats. Men jag tror inte att vi hade kunnat förutse någonting. De delar vi såg var på det stora hela korrekta. Och på plats fanns ju kunnigt folk som sett bygget i månader utan att se någonting.

Enligt Berndt Jonsson, biträdande distriktschef på Arbetsmiljöverket, kan utredningen ta tid.
— Vi samlar in uppgifter om hur materialet tillverkats, hur det hanterats och monterats. Allt ska sammanställas. Det är inte säkert att det finns en orsak. Det kan vara flera.

När kan er utredning bli klar?
— En utredning brukar ta alltifrån ett par månader upp till ett år att göra.