Nyheter

Skanska utvecklar Tändstickan

Skanska har redan byggstartat Tändstickan 2, granne med ÅF-huset i Göteborg.

Skanska fortsätter utvecklingen av kvarteret Tändstickan där ÅF-huset står klart idag.

Byggnationen är i full gång för nästa kontorshus som blir sju våningar högt om totalt 5 500 kvadratmeter.

Vid Södra infarten till Göteborg är nu Skanska i full färd med den fortsatta utvecklingen av kvarteret med namnet Tändstickan. Byggnationen är i full gång för nästa kontorshus som blir sju våningar högt om totalt 5 500 kvadratmeter.

– Det blir ett kontorshus med möjlighet för ett företag att få en stark profilfastighet med utmärkt skyltläge mot E6:an, säger Elie Abdi, uthyrare på Skanska Fastigheter Göteborg.

Här skapar Skanska ett blandat och levande kvarter med lagom mix av kontor, bostäder och service.

– Vi skapar en blandstad som är levande även efter kontorstid och planerar för cirka 250 bostäder i kvarteret. Vi räknar med att cirka 2 000 personer kommer att kunna röra sig i området och därför skapar vi också butiker, restauranger och annan service som täcker behovet över större delen av dygnets timmar.

Tändstickan får butiks- och restaurangverksamheter i bottenplanet. Ett hyreskontrakt i det så kallade Tändstickan 2 är redan tecknat med en bank som hyr en del av ett våningsplan.

– Övriga kontorsytor har vi intressanta diskussioner kring, säger Elie Abdi.

Arkitektbyrån Design har ritat huset som får ett eget uttryck i kvarteret.

– Det är en stor fördel att sitta lite utanför centrala staden där det kan vara svårt med parkering och att snabbt kunna ta sig fram. Här har vi både närheten till city, goda kommunikationer med spårvagn och bussar alldeles intill och påfart till de stora trafiklederna. Och det tar bara 15 minuter till Landvetter flygplats.

Med ett nybyggt parkeringshus som kvarterets skydd mot leden finns det gott om parkeringsplatser och här finns också cykelparkering under tak. Skanska har också planer på en cykelpool.

– Vi vill skapa unika servicelösningar för kvarteret som innefattar både kontorshyresgäster och boende i kvarteret.

Skanska tror på en stark utveckling av området.

– Vi delar visionen som Göteborgs Kommun har, att stadens centrum kommer att expandera förbi Liseberg och söderut till detta område. Ett starkt bevis är att många bygger här just nu, säger Elie Abdi.

Han berättar också att Skanska Fastigheter Göteborg har fem kontorsprojekt på gång i Göteborg, som kommer att färdigställas under de närmaste fem åren. Tändstickan 2 och 3, Park49 vid Ullevi, ett nytt kontorshus i Gårda och ett på Lindholmen.

Tändstickan etapp tre blir lite större, om cirka 10 000 kvadratmeter fördelat på tio våningar. Det kommer att uppföras i kvarterets nordvästra hörn.

Kontorshusen i Tändstickan ska certifieras enligt Leed Gold, vilket innebär grönt byggande och låga driftskostnader.  

Om kvarteret Tändstickan

  • På Grafiska vägen 2 i Göteborg, granne med ÅF-huset, har Skanska byggstartat kvarterets andra kontors¬etapp. Cirka 5 500 kvadratmeter, där ett hyreskontrakt redan är tecknat.
  • Arkitektbyrån design har ritat huset.
  • Läget är strategiskt, nära lederna och med goda kommunikationer. Det går snabbt att ta sig in till centrala Göteborg.
  • Miljöcertifiering: Leed Gold.
  • Den tredje etappen innehåller ett kontorshus på cirka 10 000 kvadratmeter.