Nyheter

Skanskas vd i Finland åtalas för mutbrott

Skanska Finlands vd Tuomas Särkilahti åtalas för mutbrott.

Han nekar till anklagelserna, och har företagets fortsatta förtroende.

Skanska har tidigare informerat om att företaget omfattas av en misstänkt korruptionsutredning i Finland. Redan våren 2015 skrev finska medier om den misstänkta korruptionshärvan.

Skanska Finlands vd Tuomas Särkilahti anklagas för mutbrott, och nu har åtal väckts mot honom. Särkilahti åtalas för givande av muta i näringsverksamhet. Målet ska behandlas i Helsingfors domstol.

Tuomas Särkilahti nekar till anklagelserna. Han har Skanskas fortsatta förtroende.

– Eftersom utredningen inte är offentlig kan vi inte kommentera enskilda uppgifter i den, men han har lämnat en trovärdig förklaring och har fortsatt företagets förtroende, säger Anders Danielsson, vice vd Skanska AB, i ett pressmeddelande med anledning av korruptionsåtalet.

Skanska, som varit målsägare, har samarbetat med polis och rättsväsende i utredningen från första början och har även bett myndigheterna utreda vissa detaljer i ärendet.

Skanska Finlands vd kommer fortsatt inte att fatta några beslut som rör Skanska och utredningen utan det hanteras av Skanska Finlands chefsjurist Kirsi Palviainen som rapporterar direkt till Skanska Finlands styrelseordförande Anders Danielsson.