Nyheter

Skatteverket vill ha ny lag

Skatteverket kommer att lämna in ett lagförslag om arbetsgivardeklaration på individnivå till regeringen.

Det lovade Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket, på ett seminarium i Almedalen.

Den 1 januari träder den nya lagen om personalliggare i kraft. Men ytterligare en ny lag krävs för att förebygga ekonomisk brottslighet på byggarbetsplatserna. Sverige behöver ha en lag om arbetsgivardeklaration på individnivå, menar BBIS, Byggbranschen i samverkan som bjöd in till seminariet  ”Enig byggbransch kräver fler lagar för sund konkurrens” på måndagen.

Under hösten kommer Skatteverkat att lämna in en hemställan till finansdepartementet. Lagförslaget handlar om att arbetsgivare månadsvis ska redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå, till skillnad mot dagens ”klumpsumma” på alla anställda.

– Dessa uppgifter kan kopplas ihop med uppgifterna i personalliggaren, där vi kan se vilka personer som befunnit sig på arbetsplatsen, säger Kjell Sjöblom som är rikssamordnare för det förebyggande arbetet mot ekonomisk brottslighet.

BBIS, välkomnar lagförslaget.

– Den här frågan har vi drivit sedan 2008. Det gör det mycket svårare för oseriösa aktörer, då kan de inte gömma sig bakom klumpsummor. För arbetsgivaren innebär de nya rutinerna däremot inget merjobb eftersom arbetsgivaren ändå måste göra dessa uträkningar för att kunna betala ut lön, säger Peter Löfgren, talesperson BBIS.

Ännu en lagändring diskuteras.

–  Vi tittar på en tredje variant när det gäller att förebygga ekonomisk brottslighet. Vi vill ha anmälningsplikt för alla som arbetar i Sverige. Eventuellt blir det en utökning av F-skattsedeln till en U-skattsedel, för utländska företag. Men detta förslag är bara i beredningsstadiet ännu, vi måste titta mer på det, säger Kjell Sjöblom.

Eva Fröjelin, generaldirektör Ekobrottsmyndigheten, som deltog i seminariet, ser positivt på de nya grepp som tas för att förebygga ekonomisk brottslighet.

– Vi vill ligga i framkant och vara offensiva. Vi tror att det finns mycket att göra även på upphandlingssidan. Dessutom kan det finnas anledning att se över lägsta straffskalan för ekonomisk brottslighet.

 

 

 

 

Se intervjun med Ingemar Hansson om det nya lagförslaget:

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=hTlMzOIo2LI