Nyheter

Skolbygge sätts i blockad

Jobbtrafficking och slavlöner. Så uttrycker sig Byggnads om villkoren för tre lettiska byggarbetare på ett skolbygge i Skåne. Nu är bygget satt i blockad.

En timlön på 16 kronor och arbetsveckor på uppemot 70 timmar. Det är förhållandena som fått Byggnads att sätta bygget av Stora Hammars skola i Vellinge i blockad.

— Istället för den avtalade lönen på 158 kr i timmen har de tvingats skriva under anställningsavtal där de accepterar 16 kronor och de har fått bo i en källare. Detta är fullständigt oacceptabelt och jag menar att detta är jobbtrafficking, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare i ett pressmeddelande.

Byggnads har därför bestämt sig för att genomföra en indrivningsblockad så att byggarbetarna får ut en avtalsenlig lön. Blockaden startade på torsdagsmorgonen. Det är Roland Ljungdell, ordförande för Byggnads Södra Skåne, som haft mest kontakt med de berörda byggarbetarna.

— En av killarna har fortfarande inte fått någon lön. De andra två har fått spridda skurar av småpengar. Nu har vi tillsammans gått igenom alla papper och kommit fram till att varje kille ska ha 50-60 000 kronor, säger han till Byggvärlden.

Roland Ljungdell berättar också att männen, i Lettland skrivit på ett avtal med underentreprenören som säger att de ska ha sexton kronor i timmen.

— Men nu jobbar de i Sverige och här är det svenska förhållanden som gäller, säger han.

Innan idag har ni inte varit i kontakt med vare sig underentreprenören, huvudentreprenören MVB eller kommunen. Varför?

— För att om vi kontaktat de tidigare, till exempel för en vecka sedan, så hade männen inte varit kvar i Sverige idag. Så illa är det.

Männen är anställda av ett lettiskt företag, som i sin tur anlitats av MVB som är totalentreprenör för bygget. MVB: s vd Bo Tiderström säger till Byggvärlden att han fick kunskap om situationen först på torsdagsmorgonen.

— Det jag kan säga är att vi har gjort avtal med underentreprenören som innebär att de ska följa svenska lagar och regler, säger han.

Och vad säger ni om förhållandena som ska ha rått för de lettiska arbetarna?

— Jag kan säga att uppgifterna som vi fått reda på hittills låter orimliga. Jag tror inte riktigt att det stämmer. Jag kan inte säga så mycket mer eftersom vare sig Byggnads eller de berörda arbetarna har påstått någonting för oss än.

Hur kan ni påverka underentreprenören?

— Det kan jag inte säga så mycket om i nuläget eftersom jag bara vetat om detta i några timmar, säger Bo Tiderström och tillägger att blockaden i ett initialt skede inte kommer att betyda så mycket för själva bygget.

Kommunal beställare

  • Bygget av Stora Hammars skola i Vellinge beräknas vara klart hösten 2011.
  • MVB har totalentreprenad.
  • Beställare är Vellingebostäder. Att arbetet försätts i blockad innebär att ingen får utföra blockerat arbete och blockaden gäller även om arbetet till delar eller i sin helhet överlåtes till annat företag.

Källa: Byggnads och MVB