Nyheter

Skriver ut skyddsutrustning till vården

Edda Hjörvar, administratör, och Agnes Orstadius, arkitekt, printar bågar till skyddsvisir i modellverkstaden på White arkitekters kontor i Göteborg. Foto: Kiki Holmqvist

White Arkitekters 3D-skrivare som normalt producerar modeller av byggnader skriver just nu i stället ut skyddsutrustning till vårdpersonal. 
– När medarbetarna insåg att vi på White kunde bidra genom att skriva ut skyddsutrustning till vårdpersonalen väcktes ett stort engagemang, säger Miriam Tjernström, kommunikationschef på White Arkitekter.

Från flera håll kommer initiativ för organisationer, företag och privatpersoner som vill hjälpa till att producera utrustning till vården eller på annat sätt hjälpa till i den rådande krissituationen.
White Arkitekter har hakat på ett upprop från 3DVerkstan i Stockholm.

–  När medarbetarna insåg att vi på White kunde bidra genom att skriva ut skyddsutrustning till vårdpersonalen väcktes ett stort engagemang. Och nu printas det för fullt i våra verkstäder, säger Miriam Tjernström.

White Arkitekter är experter på vårdarkitektur och har ritat många av landets infektionskliniker, sjukhus och andra vårdinrättningar. Men det är inte bara i den rollen som arkitektkontoret nu stöttar vården.
– Om vården behöver vår expertis, vare sig det så gäller infektionskliniker eller 3D-skrivare, så ställer vi givetvis upp.

Vanligtvis är det modeller av byggnader och miljöer som produceras av arkitektkontorets 3D-skrivare, men från och med förra veckan är det även bågar till ansiktsvisir som printas.

Tillsammans med OH-papper eller annan plast bildar de skydd för ansiktet som håller viruset på avstånd. Målet är att så snart som möjligt kunna leverera dem till vården.

Arbetet pågår just nu på tre av kontoren, i Göteborg, Uppsala och Malmö.
3D-printrarna skriver ut bågarna i pauser och på nätterna.
– Just nu gör vi cirka 125 visir i veckan, men framöver kan det komma att bli fler. Det är jättekul att se det här engagemanget hos våra medarbetare. Vi vill gärna hjälpa till om vi kan, säger Miriam Tjernström.

Filen som de printar bågarna från har de fått från 3DVerkstan som också står för insamling av de printade bågarna och OH-filmen, desinfektion, packning och leverans till olika vårdgivare.

Flera andra företag stöttar vården genom att använda sina 3D-skrivare för att skriva ut bågar till skyddsvisiren, bland annat Sweco och Kanozi Arkitekter.