Nyheter

Skruvad arkitektur i Dubai

Världens högsta skyskrapa är redan på gång. Men Dubai nöjer sig inte med det. Nu ska världens första byggnad — som rör på sig — byggas.

Det är den italienska arkitekten David Fisher som står för ritningarna. The Dynamic Tower heter byggnaden som ska innehålla ett hotell, kontor och lyxlägenheter.

Skyskrapan, som är tänkt att stå färdigbyggd redan nästa år, blir 420 meter hög men den mest spektakulära detaljen är att delar av byggnaden blir rörlig.

Enligt arkitektens hemsida kommer varje våning att rotera oberoende av varandra i olika takt åt olika håll. Boende, som äger hela våningsplan, har möjlighet att kontrollera hastighet och riktning av rotationen med röstkommando.

De andra våningsplanen styrs av arkitekten, borgmästaren eller av den som har lösenord till datorprogrammet som kommer att ge byggnaden dess rörelse.

Fakta / Dynamic Tower

David Fisher utsågs till väldens bästa arkitekt 2008 av The Developers and Builders Alliance, ett internationellt konsortium av ledare i utveckling, konstruktion och industrier.

Andra roterande byggnader finns redan i bland annat Brasilien, men där roterar endast våningsplanen utan att ändra det arkitektoniska utseendet.

I Dynamic Tower kommer horisontella vindkraftverk att monteras mellan varje roterande våningsplan. Dessutom tillkommer solpaneler som ska göra byggnaden självförsörjande av elektricitet.

Källa: Scanbuild