Nyheter

Skyskrapan brinner – hur tar man sig ut

Hur beter sig människor som måste rädda sig ur ett brinnande höghus genom brandtrappan? En ny studie ska ge svaret.

Trots att människan byggt trappor sedan långt tillbaka i historien så finns det få studier som visar hur människor verkligen använder dem, menar Erica Kuligowski vid USA standardiseringsinstitut Nist.

Kunskaper om hur trappans bredd påverkar flödet av människor saknas, liksom hur trötta de blir av att gå i trappor eller hur man tar sig in i ett redan trångt trapphus från våningsplanen.

Nist har inlett en omfattande studie som ska ge användbara data för framtida byggingenjörer, arkitekter och räddningstjänster.

Evakueringsstudier ska genomföras i nio skyskrapor i USA som i höjd spänner mellan sex och 62 våningar. Hittills finns evakueringsdata från fyra höghus.

3000 personer har fått delta i evakueringsövningarna. I studierna används mängder med videokameror som filmar rörelserna i trapphusen. För att skydda människors integritet pixlas ansiktena.

Under evakueringsövningarna förs noggrann statistik över beteenden, exempelvis om människor hjälper varandra vid svårigheter, hur många som plockar med sig föremål, hur många som kan betraktas som överviktiga, hur många som måste hålla sig i ledstången och liknande frågor som kan ha betydelse för hur snabbt en evakuering kan genomföras.

Data ska göra det möjligt att beräkna med vilken hastighet människor kan röra sig i en brandtrappa beroende på trappans bredd, antal människor, avstånd till utgången, så att trapporna i framtiden kan byggas effektivast möjliga genomströmning.