Nyheter

Skyskrapan som förnyar Stockholms siluett

Sthlm 01

I direkt anslutning till Hammarby Sjöstad står Stockholms nya landmärke med sina 27 våningar, 102 meter över mark. Endast en kort promenad från Skanstull och knutpunkten Gullmarsplan. Sthlm 01 sticker ut både på höjden och i färg och form.

Känslan av svindel kommer krypande när bygghissen åker upp mot toppen på den mäktiga kontorsskrapan Sthlm 01. Det mesta av byggnaden är färdigt men fortfarande återstår en hel del installationsarbeten. När vi kliver ur hissen på 25:e våningen 97 meter upp från marken möts vi av ett avskalat utrymme som andas ljus och rymd. Interiörerna är ännu inte på plats men det går ända att få en känsla för hur det kommer bli att jobba i Sthlm 01. Det är något speciellt med att vistas i en så hög byggnad. 

– Vi har funderat mycket på hur det blir att jobba i det här huset och några saker kan vi slå fast redan innan hyresgästerna flyttar in. Du blir pigg av allt ljus som flödar in i lokalen.  I princip alla arbetsplatser ligger i anslutning till fönstren. Vi vet också att det är viktigt med en utsikt för att främja kreativiteten. Du känner dig trygg och upplever en tillfredsställelse när du får en överblick över din omgivning. Det ger en skön känsla i kroppen när du kommer upp lite från marken helt enkelt, säger Fredrik Lantz, uthyrnings- och marknadschef på Skanska.

Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa och man räknar med att det kommer behöva adderas 10 000 – 15 000 kontorsarbetsplatser varje år för att möta efterfrågan. Det blir någonstans mellan 100 000 – 200 000 kvadratmeter kontor som måste byggas årligen.  Även om signalerna från byggbranschen visar på ett minskat byggande finns en stark efterfrågan av nya kontor idag, menar Fredrik Lantz.

– Fokus har tidigare legat på bostadsutvecklingen och det är viktigt. Folk måste ha någonstans att bo men det är företagen som driver den ekonomiska tillväxten. Många företag som startas idag tittar på den globala marknaden och om det inte finns attraktiva arbetsplatser i Stockholm kommer de söka sig någon annanstans. Vi känner att det är viktigt att det skapas attraktiva fastigheter utanför city som kan vara en plats där de här människorna vill jobba. Det är ett viktigt uppdrag som vi har och Sthlm 01 är ett lyckat exempel på hur det kan se ut när allting samverkar till det bästa, säger han.

Redan 2012 utlyste Skanska en arkitekttävling tillsammans med stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret, Sveriges Arkitekter och Skönhetsrådet. Man tittade på olika förslag och lösningar innan man föll för förslaget från den tyska arkitektfirman Sauerbruch Hutton som samarbetat med den svenska arkitektbyrån Bau.

– Det har varit en sammanvägning av juryn där man tittat på arkitektonisk höjd i förslaget teknisk genomförbarhet och förmågan att knyta ihop stadsdelen och skapa ett bra sammanhang och stadsliv. När alla parametrar vägts blev det här förslaget vinnare och nu ser vi hur det har förverkligats, säger Fredrik Lantz.

Den mäktiga kontorsskrapan som nu reser sig upp mot himlen är ett nytt landmärke för hela Stockholm. Gestaltningen sticker ut med sin treuddiga stjärnform och färgstarka fasad, som har inspirerats av omgivningen. Färgerna symboliserar stadens blå vatten, de gyllene tre kronorna och stadshusets röda tegelstenar, som bidrar till ett föränderligt och skimrande intryck. När man står vid foten av byggnaden ser det nästan ut som den vrider sig. För varje våning växer den 30 centimeter på bredden och det skiljer 8 meter i bredd från botten och den 27:e våningen högst upp.

– Vi ville ge byggnaden olika karaktär från olika håll. För att ge den skulle få en slank siluett så har vi gjort spetsarnas gavlar  röda och sedan är det en vit och en mörkblå kontrasterande fasad. Från varje vinkel så ser byggnaden lite annorlunda ut. Vi är stolta över Sthlm 01 och känner att vår ambition har kunnat verkställas, säger Lina Lahiri, arkitekt Sauerbruch Hutton.

Hon kommer själv ursprungligen från Stockholm men har bott och jobbat i Tyskland i femton år. Arkitektfirman Sauerbruch Hutton sitter i Berlin men har flera svenska medarbetare som varit inblandade i projektet. Det har underlättat för att överbrygga skillnaden i företagskulturer.

– Det är lite olika arbetssätt i de båda länderna. I Tyskland är arkitekten också byggledare och projektledare. Detta ger både mer inflytande och ansvar över exempelvis budgeten. I Sverige har arkitekten en lite annan roll. Det har varit en utmaning. Här är allting väldigt demokratiskt. Vi var lite chockade efter det första byggmötet. När vi satte oss ner så var det en elektriker som tog till orda och alla lyssnade och gjorde som han ville. Det hade inte hänt i Tyskland. I det här projektet har vi försökt att ta in det bästa av två världar, säger Lina Lahiri.

Hon lyfter också fram att det finns en stor skillnad på hur man bygger i de båda länderna. I Sverige jobbar man mycket mer med färdiga produkter. I Tyskland anpassas allt från grunden för ett så stort projekt.

– Det har varit en enorm utmaning för oss att hitta former för hur det ska fungera för att det ska passa. Och det är synd för Sverige har haft en väldig hantverkskänsla förut och mycket av det har försvunnit. Det är exempelvis jättesvårt att få tag i smeder och specialsnickare som det förkommer mer av i Tyskland, säger hon.

Sthlm 01 är bara en del i ett helt område som kallas för Sthlm New Creative Business Spaces. Totalt ska Skanska bygga sju kontorsfastigheter i Hammarby Sjöstad med upp mot 7000 nya arbetsplatser. Men det handlar inte bara om kontorsplatser. Högst upp i Sthlm 01 kommer det bli en restaurang som ska drivas av krögaren Niklas Ahlbom. Han driver idag restaurangerna Himlen i Skrapan på Söder och Göteborg som ligger i Hammarby Sjöstad.  En förutsättning för satsningen på de nya etableringarna i området är den nya tunnelbaneuppgången för den blå linjen som kommer stå klar 2027. Den kommer mynna ut bara några steg från entrén till Sthlm 01. När tunnelbanan är igång kommer det ta fyra-fem minuter till centralstationen i Stockholm.

Efter sommaren 2020 flyttar de första hyresgästerna in.

 Av: Samuel Karlsson

Fakta om Sthlm 01

  • Total yta: 26 000 kvm
  • Lokalstorlekar: Från cirka 300 kvm och uppåt
  • Antal våningar: 27
  • Arkitekter: Sauerbruch Hutton med BAU
  • Övrigt: Takbar och restaurang som drivs av krögaren Niklas Ahlbom
  • Kommunikationer: Tvärbana, t-bana, buss, färja och nära trafikleder
  • Hyresgäster: Coworkingoperatören Spaces öppnar hösten 2020 och möjliggör även för små bolag att vara del av det kreativa kontorsklusteret. Spaces har även mötesrum som alla företag i huset kan boka.
  • Antal arbetsplatser i Sthlm 01: cirka 2 000 personer
  • Miljöcertifiering: Precertifierad LEED Platinum
  • Inflytt: Från Q3 2020

Om arkitekterna
Sauerbruch Hutton är en internationell byrå inom arkitektur, stadsbyggnad och design med huvudkontor i Berlin. Byrån grundades 1989 och har åttiofem medarbetare. Sauerbruch Hutton är kända för sin uppseendeväckande och färgstarka arkitektur och har belönats med flera prestigefyllda priser. Bland annat ”Best Tall Building Worldwide” för byggnaden KfW Westarkade i Frankfurt. Byråns arbete inspireras av ett projekts geografiska läge och stor vikt läggs vid ny teknik och hållbarhetsfrågor.

BAU är en svensk arkitektbyrå med kontor i Vasastan i Stockholm. Byrån grundades 1991 och har nittio medarbetare. God arkitektur rymmer stora möjligheter att öka kvaliteten i våra liv. Med den övertygelsen verkar BAU för ett hållbart samhälle med arkitektoniska, sociala, kulturella och kommersiella värden i samklang med naturens resurser. BAU levererar human, inkluderande och professionell arkitektur.