Släktband nyckel till framgång

Släktband nyckel till framgång
Titania är familjeföretaget som går sina egna vägar och inte alltid följer traditionella arbetssätt.
De började med tomma händer och är nu delägare i Titania, ett av Stockholms snabbast växande byggföretag med 200 anställda och en omsättning på nästan 300 miljoner kronor. Resan har gått snabbt för bröderna Einar och Mats Janson, som även tagit med Einars svåger Nikan Ghahremani i ledningen och gjort Titania till riktigt ett familjeföretag.

År 2002 startade Einar Janson den enskilda firman Einar Janson Bygg. Firman utförde renoverings- och ombyggnadsarbeten för privatpersoner och förutom Einar arbetade även hans bror Mats Janson i företaget.

– Från början renoverade vi badrum åt privatpersoner. Vi har jobbat som hantverkare, rivit kakel och testat de flesta moment. Men resan har gått fort för oss, säger Einar Janson.

Idag är bröderna ägare till Titaniakoncernen, som är ett Stockholmsbaserat bygg- och installationsföretag. Idag består verksamheten främst av totalrenoveringar och stambyten av hela fastighetsbestånd. Företaget genomför även ombyggnation av exempelvis råvindar till lägenheter samt nyproduktion av bostäder. Bland kunderna finns kommuner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

Även Einars svåger, Nikan Ghahremani, har gått in som delägare i företaget.

– Vi har lyckats lura in flera familjemedlemmar. Både Nikans pappa och lillebror jobbar här, berättar Einar, som är gift med Nikans syster.

Att jobba ihop med släkten är bara positivt.

– Man ställer upp för varandra på ett annat sätt, menar Nikan.

– Ja, det blir en annan lojalitet. Vi är väldigt öppna mot varandra, säger Mats, som är lillebror till Einar.

– När det går bra är det fantastiskt roligt och vi kan glädjas med varandra. Och går det mindre bra så stöttar vi varandra, säger Einar.

Det finns egentligen bara ett problem.

– Vi hinner nästan aldrig umgås på fritiden för vi jobbar så mycket, säger Einar och får medhåll av de andra.

Hårt arbete är en av förklaringarna till Titanias expansion. 2012 hade koncernen en årsomsättning på 294 miljoner kronor, och företaget har gått från två till 200 anställda på tio år. Titania har blivit utnämnt till Gasellföretag både 2011 och 2012.

Men även nytänkande har varit en framgångsfaktor. Titania är företaget som går sina egna vägar. Ett exempel är att man valt bort det mer traditionella arbetssättet med flera led av underentreprenörer. Istället har man valt att jobba i arbetslag, åtminstone på ROT-projekten. I ett arbetslag ingår hantverkare med olika kompetenser som bygg, murning, måleri, VVS med mera.

– Vi anser inte att det traditionella arbetssättet med väldigt många led av underentreprenörer fungerar på ROT-projekten.  Vid ett stambyte går arbetsmomenten ofta in i varandra och då är det bättre att jobba i lag där man planerar tillsammans och hjälps åt. Då kan man inte heller skylla ifrån sig på någon annan, säger Einar Janson.

Om ett projekt kan detaljplaneras, och om de boende inte är kvar i fastigheten, är förutsättningarna annorlunda. Då kanske arbetslag inte bästa lösningen.

– En nackdel med att jobba i arbetslag är att man måste se till att ha jobb åt alla hela tiden, man måste få till ett bra flöde.

Titania har valt att ha all kompetens och utrustning inom företaget för att kunna utföra alla typer av byggprojekt. Från projektering och projektledning till alla olika hantverkskompetenser.

– Vi har egen projekteringsavdelning och vi har alla installatörer. Vi gör allt från ritbordet till avslut, säger Nikan som är arbetschef.

Mats Janson är utbildad arkitekt och ansvarar för den 16 man stora projekteringsavdelningen, som sitter i kontorslokalen i Fredhäll i Stockholm.  Totalt arbetar 25 personer på kontoret.

I köket sitter lappar skrivna på polska.

– Vi anställde vår första medarbetare med polsk bakgrund redan 2003. Sedan har våra polska anställda rekryterat personer som de känner. Polska hantverkare jobbar med samma metoder och tekniker som vi gör i Sverige och de är vana vid vårt klimat, säger Einas Janson.

– Polacker är mer utpräglade multihantverkare och inte lika nischade som svenskar, menar Nikan. Det passar vårt sätt att jobba.

– Vi har även anställda med ursprung från till exempel Kina, Spanien, Iran, Irak och många andra nationaliteter här. Vi bryr oss om kompetens. Det är vad man presterar som är viktigt, inte var man kommer ifrån, säger Mats.

Anledningen till att Titania valt att gå sina egna vägar beror snarare på okunskap än på kunskap, om man ska uttrycka sig lite krasst.

– Vi kommer inte från någon traditionell byggbakgrund, säger Mats Janson.

– Nej, vi har fått uppfinna hjulet själva. På gott och ont, fyller Einar i.

Och det har visat sig gå bra.

En helt ny utmaning som Titania står inför är ett bostadsprojekt helt i egen regi. Man ska nämligen uppföra 99 stycken bostäder, radhus och flerbostadshus, i det nya bostadsområdet Arninge-Ullna i Täby. Titania vann kommunens anbudstävling ihop med arkitektbyrån SandellSandberg.

– Målet är att hälften av verksamheten framöver ska bestå av egen produktion och hälften av entreprenadjobb.

 Men man har inte glömt vad allt en gång började med.

– Nejdå, vi renoverar fortfarande badrum åt privatpersoner för cirka 10 miljoner kronor om året.
 

Susanne Bengtsson
[email protected]

 

FAKTA

Namn: Einar Janson.

Roll: vd.

Ålder: 39.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Fru.

Intressen: Vattensporter, läsning, resor.

 

Namn: Mats Janson.

Roll: Projekteringschef.

Ålder: 35.

Bor: Bromma.

Familj: Sambo, ett barn.

Intressen: Bygg, historia.

 

Namn: Nikan Ghahremani.

Roll: Arbetschef.

Ålder: 29.

Bor, Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Sambo.

Intressen: Resor, motorcyklar, träning.