Nyheter

Slottsbro vinner Stålbyggnadspriset

Sofias bro har tilldelats Stålbyggnadspriset 2021.

Stålbyggnadsinstitutet har delat ut Stålbyggnadspriset 2021. I år gick priset till Sofias bro som spänner över ravinen i Sofieros Slottspark.
”Här har stålets möjligheter tagits väl till vara”, skriver juryn i sin motivering.

Stålbyggnadsinstitutet delar vartannat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. I år genomfördes evenemanget i Stockholm den 28 oktober.

Företagen bakom årets vinnare Sofias bro och mottagare av Stålbyggnadspriset är:

Arkitekt: Dissing+Weitling

Beställare: Helsingborg Stad

Konstruktör: Schlaich Bergermann Partner

Stålbyggare: Bladt Industries

Juryns motivering:
En elegant bro, som är perfekt inpassad på sin plats över en djup bäckravin i Sofieros Slottspark. Brobanan kröker sig i en öppen s-form, och ansluter till parkens slingrande stigar. Bron ger en illusion av att den böjer sig i sidled, men dess konstruktiva lådbalk är spikrak. Med utnyttjande av balkens vridstyvhet har man kunnat bygga en strukturellt enkel konstruktion, samtidigt som alla uppfattar bron som slingrande. Konstruktionen är kongenial med form och funktion, och lika vacker för den som går över bron, som för den som betraktar den underifrån. Här har stålets möjligheter tagits väl till vara.
Brons hela gestalt, de smäckra och eleganta detaljerna, vittnar om hur bra det kan bli när arkitekt och konstruktör har arbetat tillsammans från skiss till genomförande.

Under Stålbyggnadsdagen fick Stålbyggnadsprisets tre finalisterna presentera sina projekt på stora scenen. Tack vare den höga nivån på samtliga finalprojekt valde juryn att tilldela hedersomnämnanden till Strandgatan 24 av Wingårdhs och Folke Bernadottes bro av &Rundquist.