Nyheter

Slutrest för statssekreterare

Infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Erik Bromander tvingas lämna sitt uppdrag.

Ministerns har tappat förtroende för statssekreteraren efter hans dyra resekostnader, skriver Dagens Nyheter, som granskat Bromanders tjänsteresor.

Dagens Nyheter har granskat Erik Bromanders resvanor. Sedan oktober 2014 har Bromander åkt på minst 27 utlandsresor, många utanför Europa och ofta i Business class, för kostnader som uppgår till 829 000 kronor, vilket är betydligt mer än vad andra statssekreterare förbrukar.

På måndagen meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) att Bromander tvingas lämna sitt uppdrag.

– Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom, i den situation som nu uppstått kan jag inte det, säger hon till DN.

I en kommentar på regeringens hemsida skriver Erik Bromander: ”Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona”.

Han kommenterar ckså det faktum att han tvingas lämna sitt uppdrag: 

”Mitt agerande har påverkat förtroendet mellan mig och mitt statsråd. Hon måste kunna känna att hon har ett hundraprocentigt förtroende för mig som sin närmaste medarbetare; varje dag, i varje fråga. Så är det tyvärr inte längre. Därför kommer Anna Johansson att be regeringen att entlediga mig som statssekreterare i Regeringskansliet.”