Nyheter

Slutspurt för Malmö Live

Malmö Live byggs i centrala Malmö. Foto: Malmö Live.

Projektdirektör Staffan Andersson på Skanska gör tummen upp för Malmö Live. Allt sedan det första spadtaget för tre år sedan har han suttit som spindeln i nätet och samordnat miljardprojektet.

– Det här kommer att bli något utöver det vanliga, säger han.

Malmö Live består av tre huskroppar som förbinds med varandra av ett gemensamt entréplan.

Kongressdelen rymmer 1500 personer, en flexibel sal har plats för 350 personer, konsertsalen kan ta emot 1600 åhörare medan hotellet har 444 rum fördelat på 25 våningar. I samma kvarter byggs även två bostadsrättshus samt en kontorsbyggnad.

Trots att öppningsdatumet närmar sig med stormsteg är det fortfarande en hel del kvar att göra. 

– Men vi håller tidsplanen, säger Staffan Andersson som konstaterar att under de senaste åren har sammanlagt 4000 byggjobbare ägnat drygt en miljon arbetade timmar på bygget.

Skanska har arbetat extra mycket med att skapa en säkerhetskultur för att minska antalet olyckor och tillbud.

Hittills har endast två olyckor med frånvaro inträffat, vilket är klart färre än vad som är vanligt när det gäller den här typen av projekt.

– Arbetsmiljön och säkerheten har varit prioriterade frågor från dag ett. Den riktigt stora utmaningen har annars varit att få alla att dra åt samma håll. När det är så pass många aktörer inblandade är det lätt att en del enbart ser till sina egna intressen. Det finns många konfliktkällor och min stora uppgift har varit att få alla att lyfta blicken och inte bara försöka förstå varandras verksamheter utan även se till själva helheten, säger Staffan Andersson.

Att på samma plats och under samma tidsrymd bygga ett helt nytt kvarter ställer en hel del krav på samordning, inte minst med tanke på att det hela uppförs på ett centralt och vältrafikerat läge i en storstad.

Genom att arbeta med just in time-leveranser där leverantörerna fått boka tid har man lyckats minska risken för att någonting ligger kvar och är i vägen för nästa leverans. Ambitionen har hela tiden varit att få in allt direkt till rätt plats i bygget.

Rent byggtekniskt har den stora konsertsalen inneburit flest speciallösningar eftersom kraven på akustik är så pass höga att inget fått lämnas åt slumpen.

Själva byggnaden är placerade tio meter över den livligt frekventerade Citytunneln, men tack vare att själva salen står på gummikuddar är den så väl avvibrerad att akustiken inte påverkas.

Det som gör det extra svårt med att bygga en konsertsal är att det inte går att använda sig av säkerhetsmarginaler. Om till exempel efterklangen ska vara 1,9 sekunder vid en viss frekvens blir det inte bättre om man uppnår 2,0.

Skanska har använt sig av Gustafspaneler i ett mondrianskt mönster för att kunna justera akustiken så att den uppfyller de detaljerade kravspecifikationerna. 

I en konsertsal är det även viktigt att luftfuktigheten är rätt och därför har ventilationsaggregaten fått inmonterade befuktningsanläggningar samtidigt som man satt ljuddämpare på luftflödet som sker med låga hastigheter.

När det gäller ventilationen använder man sig av 30 aggregat fördelade på sju fläktrum. Det största fläktrummet är på 1600 kvadratmeter medan det högsta belägna finns på 24:e våningen, vilket i sig innebar en rejäl utmaning när man skulle lyfta upp aggregaten.

I samband med att Skanska vann upphandlingen fick man även byggrätter till egna projekt som omfattar två bostadshus där samtliga bostadsrätter är sålda i det första med inflyttning i juni 2015, medan 60 av 72 är sålda i det andra där inflytten är inplanerad till februari 2016.

 

Den nya kontorsbyggnaden är ritad av den danska arkitektfirman Dorte Mandrup Arkitekter och omfattar nio våningar om totalt 12000 kvadratmeter.

I skrivande stund är mer än hälften uthyrt och här kommer bland annat Swedbank att förlägga sitt regionkontor.

Den speciella vita fasaden har fasta snedställda solavskärmare som ger byggnaden en egen profil.

Hotellbyggnaden ägs av Skanska med hotellkedjan Choice som operatör och här kommer man att erbjuda 444 rum. Överst byggs en spektakulär skybar som får en strålande utsikt över såväl Malmös stadskärna som Öresund och Danmark.

Här har Marcus Samuelsson, som är en av världens mest framgångsrika kockar, tagit fram två à la carte-koncept som kommer att drivas av Frida Nilsson, känd från tv-programmet Kockarnas Kamp.

                         

Fakta:

Malmö Live kvarteret totalt: 90 000 kvm fördelat på

Kongress: 8 000 kvm

Hotell: 21 000 kvm

Konserthus: 17 000 kvm

Parkering, källare: 10 000 kvm

Bostäder: 15 000 kvm

Kontor: 12 000 kvm

Byggstart: Juni 2012

Planerad öppning: 2 Maj 2015

Uppskattad byggkostnad enligt Sverige Bygger: ca 2,3 miljarder kronor 

Byggherrar: Malmö Stad: Konserthus och parkering, Skanska Sverige AB: Hotell och kongress, Skanska Nya Hem: Bostäder, Skanska Öresund: Kontor.

Entreprenör: Skanska Sverige AB: Samtliga byggnader inom kvarteret Malmö Live

Arkitekter: Malmö Live: schmidt/hammer/lassens architects, Kontor: dorte mandrup arkitekter, Bostäder: Arkitektbyrån vandkunsten och Johan Celsing arkitektkontor