Nyheter

Smugglade narkotika i byggmaterial

Ligan smugglade in narkotika dolt i tegelpannor och gascylindrar. Foto: Tullverket

I två gasbehållare hittade tullkriminalen 78 kilo amfetaminpreparat, 5 kilo narkotikaklassat läkemedel och 22 000 tabletter ecstasy. Några dagar senare kom 93 kilo cannabis gömt i tegelpannor från Spanien. Nu åtalas tre män för att ha smugglat narkotika till Sverige i byggmaterial.

Genom att beställa byggmaterial till helt ovetande seriösa företag har ett löst sammansatt kriminellt nätverk i Stockholmsområdet smugglat in mängder av narkotika som sedan sålts vidare till olika mottagare i Sverige.

– Fallet är en del av en trend som vi har sett växa sig allt starkare, att seriösa företag används som täckmantel för att smuggla in stora partier narkotika till Sverige, säger Kristian Johansson, chef för Tullverkets kriminalenhet öst.

Nu åtalas två män i 40-årsåldern vid Attunda tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. En tredje man, som är son till en av de två männen, åtalas för grovt narkotikabrott.

Gasbehållare med narkotika

Ett fall gäller en transport från Nederländerna till hamnen i Helsingborg i juni 2021. I lastutrymmet på en lastbil finns bland annat två blå gasbehållare. De har beställts till ett företag där man är helt omedvetna om frakten. När metallcylindrarna dagen efter kommer till en omlastningscentral i Upplands Väsby beslagtas de och undersökts närmare av Tullverkets kriminalare. Gascylindrarna visar sig innehålla stora mängde amfetamin och amfetaminliknande droger samt ett narkotikaklassat läkemedel.

Tullkriminalen byter ut narkotikan mot cementsäckar, svetsar igen metallcylindrarna och inväntar beställaren. När den misstänkte 48-årige pappan några dagar senare hämtar ut gascylindrarna och åker till ett lager i Åkersberga norr om Stockholm slår tullkriminalens spanare till mot pappan och hans son.  

Cannabis bland tegelpannor

I början av juli kommer ytterligare en frakt med byggmaterial till samma omlastningscentral i Upplands Väsby. Den här gången är det två lastpallar med tegelpannor från Spanien. I mitten av lastpallarna har smugglarna skapat ett lönnutrymme bland tegelpannorna där de placerat nästan 93 kilo cannabisharts.

Tullkriminalen har avslöjat ett avancerat upplägg bakom smuggelligans verksamhet. De har skapat konton hos en speditörsfirma och uppgett att de företräder seriösa företag. Sedan har de bevakat leveranserna till dessa företag och hämtat ut varorna utan det seriösa företagets vetskap. Företagen har sedan bestridit fakturorna från fraktbolaget men då har redan leveranserna skett.

– Vår utredning visar att ligan tagit in 13 försändelser mellan februari och juni i år via ett konto hos samma speditör. Samtliga försändelser har varit deklarerade som byggnadsmaterial, säger Kristian Johansson.

Hälften av byggmaterialet har beställts från Nederländerna och hälften från Spanien. Det handlar om samma leverantörer i de två länderna.

logo
Susanne Bengtsson