Nyheter

Snabb uppbyggnad efter branden

I oktober 2020 brann Ica i Järvsö ner till grunden. Foto: Susanne Bengtsson

För ett år sedan brann Järvsös enda livsmedelsbutik ned till grunden. Nu pågår uppbyggnaden av en ny modern Ica-butik, som förbereds för obemannade kassasystem och framtida utbyggnad.

– Det är en stor fördel med lokala entreprenörer, säger Magnus Hedin som är både byggherre och hyresgäst.

I oktober 2020 vaknade järvsöborna av kraftig rök. Den lokala ICA-butiken brann med öppna lågor, och byggnaden gick inte att rädda. Handlare Magnus Hedin bestämde sig direkt för att bygga upp en ny mataffär på samma plats.

Nu, ett år senare, börjar butiken ta form, och i februari är det planerat att den nya Ica Supermarket ska invigas.

– Jag tycker att det har gått väldigt fort. Vi har en byggtid på nio månader. I februari är det slutbesiktning och efter det öppnar vi, säger Magnus Hedin som via sitt bolag Öje Fastighets AB är byggherre.

Magnus Hedin tog över Ica i Järvsö 1996, och har renoverat och byggt ut butiken i omgångar, senast 2013 då man byggde till 600 kvadratmeter. När han nu bygger upp en helt ny anläggning efter branden passar han på att utöka ytan igen, med cirka 500 kvadratmeter.

– Vi breddar byggnaden med två meter ut mot gatan och vi flyttar upp kontor och personalutrymmen på en övervåning. Samtidigt har vi förberett för att kunna bygga ut ännu mer om det behövs. Järvsö växer och vi vet inte hur behovet ser ut om tio år.

Något annat han förbereder för är ett ToGo-koncept, som redan prövats i den tillfälliga butiksboden som tjänat järvsöborna under året. Boden är obemannad och kunderna låser upp butiken via en app som är kopplad till bank-id. Sedan scannar man sina varor med mobilen och betalar via swish.

– Tanken är att kunderna ska kunna handla med den här tekniken även i den nya butiken efter stängningsdags. Vi blir då först i Sverige med att använda ToGo-konceptet i stordrift.

Öhmans Bygg, lokal byggnadsfirma i Ljusdal, har upphandlats som totalentreprenör. Eftersom grundplattan inte kunde återanvändas efter branden krävdes nya bygghandlingar och nytt bygglov.

– När vi kom in i projektet var rivning av den gamla butiken, sanering av marken och grundgjutning redan klart. Vi ansvarar främst för skalet, tak och golv, berättar Mats Eriksson, vd på Öhmans.

För tillfället pågår mycket installationsarbeten, och i dagarna ska golvet i form av klinker börja läggas. Även innerväggar och dörrar sätts på plats.

– Byggmässigt så är det ingen komplicerad byggnad, men installationerna utgör en stor del av arbetet. Vi har handlat upp mark, el-, vent- och vs-entreprenader. Kyldiskar, viss inredning och säkerhetssystem är inte vi inblandade i utan det är Icas egna koncept, säger Mats Eriksson.

Fasaden kommer att bestå av plåt och Thermowood som oljas. Cellplats är något man undviker.

– Byggnaden byggs idag med vägg och tak isolerat med stenull, väggar byggs med plåtreglar och gips. Det finns i princip inget brännbart byggmaterial i byggnaden, förklarar Mats Eriksson.

Lokala underentreprenörer är något Magnus Hedin haft önskemål om.

– Det är en fördel när de finns på orten och känner till projektet. Dessutom känns det bra att kunna stötta bygden, säger han.

Den lokala arkitekt, som bland annat var med och ritade utbyggnaden 2013, visade sig ha kvar alla gamla ritningarna över butiken. Dessa har varit till stor hjälp, menar Magnus Hedin, som själv blev av med all dokumentation genom att även kontoret totalförstördes i branden. Han har också fått hjälp av Icas arkitekter med utformning och tekniska lösningar.

– Eftersom Ica hyr av mitt fastighetsbolag har de vissa krav på lokalen.

Magnus Hedin och hans familjeföretag kommer sedan i sin tur att hyra butiken av Ica genom ett så kallat spegelavtal.

Öhmans Bygg är stolta över att få vara med i det för bygden så viktiga projektet.

– Det här är ett stort jobb för oss i Järvsö, och den första Ica-butik jag är med och bygger, säger Mats Eriksson.

Tiden efter branden har varit turbulent och satt sina spår, menar Magnus Hedin. Att se sitt livsverk brinna ner till grunden – och på så kort tid – var chockartat. Vad som orsakade branden lyckades utredningen aldrig hitta svar på. Man kunde dock konstatera att den inte var anlagd.

– Det var otäckt att det gick så fort. Jag fick larmet 5.32 och vid 10-tiden hade butiken brunnit ner. Vi hade en väldig tur att inga personer skadades. Direkt efter branden fick vi ett otroligt stöd från både Ica och kyrkan som stöttat oss. Nu ska det bli väldigt roligt att få öppna en ny butik och få en normal vardag igen, säger Manus Hedin.

ICA SUPERMARKET JÄRVSÖ:

  • Byggherre: Öje Fastighets AB
  • Totalentreprenör: Öhmans Bygg AB
  • Hyresgäst: Ica Supermarket Järvsö
  • Total Yta: 1997 kvm, varav säljyta: 1257 kvm.
  • Byggstart: april 2021.
  • Färdigställande: februari 2021