Nyheter

Snabba Hus vann Nordic Architecture Fair Award

Årets vinnare i Nordic Architecture Fair Award: Snabba hus av Andreas Martin-Löf Arkitekter.

Snabba hus, ett projekt framtaget av Andreas Martin-Löf Arkitekter, har vunnit priset Nordic Architecture Fair Award. ”För en sofistikerad arkitektur med enkla medel, som utgår från ett av våra mest angelägna sociala problem”, enligt juryn.


Små snyggt, designade modullägenheter som kan seriekopplas till större hus, föll den internationella juryn i smaken när Nordic Architecture Fair Award delades ut för första gången på Svenska Mässan 7 november.

– Det här är en stor seger för en arkitektur som ligger lite utanför den vanliga boxen, säger en glad Andreas Martin-Löf.

Modullägenheterna som är prefabricerade är ett alternativ för unga i bostadskö att få tillfälligt boende snabbt, utan att behöva ge sig in på andrahandsmarknaden.

– Det var ett enhälligt beslut och vi dras till projekt som inte bara visar upp innovativ arkitektur, utan som också utgår från sociala frågor som exempelvis Sveriges nuvarande bostadsbrist, säger Charles Renfro som tillsammans med Oana Bogdan och Julien de Smedt ingick i den internationellt meriterade juryn.

Det nyinstiftade priset lockade hela 134 inlämnade bidrag, vilket gör tävlingen till Nordens största. Inför finaldagen var åtta bidrag nominerade. Varje bidrag presenterades på scenen där också juryn hade en öppen diskussion efteråt.

– De öppna överläggningarna gör att vi får en vidare diskussion som inte bara handlar om snygg form utan om arkitekturens villkor i ett vidare perspektiv, säger Oana Bogdan.

För Andreas Martin-Löf kom segern som en total överraskning.

– Konkurrensen var så tuff att jag inte vågade hoppas, men jag är glad att juryn hade modet att våga välja ett projekt som normalt inte nomineras av de etablerade svenska arkitekturpriserna, säger Andreas Martin-Löf.

Projektet som har pågått i fem år började som ett samarbete med Junior Living för att bygga med moduler. I dag finns fyra partners bakom projektet: Junior Living, Svenska Bostäder, jagvillhabostad.nu och Andreas Martin-Löf Arkitekter. Nyligen har teamet fått en ny beställning på 377 modullägeheter.

– I dag ingår projektet i Stockholms Stads satsning på att lösa den akuta bostadsbristen för unga.

I samband med prisutdelningen utdelades också ett hedersomnämnande till det isländska projektet Saxhóllkratern, ett vandringsstråk uppför Snæfellsnes på Island.

Jenny Marcuson Fors