Nyheter

Snickare misstänks för grova ekobrott

Under flera år ska snickaren ha kört sin byggfirma svart. Och undanhållit minst 400 000 kronor i skatt.<br/> Nu har Skatteverket beslagtagit motsvarande värden i hans hem.

Den 57-åriga snickaren från Sundsvallstrakten drev fram till 1996 en byggfirma. Efter det har han inte redovisat någon inkomst och nolltaxerat. Skatteverkets utredning visar dock att hans hustru är ägare till parets hus och bilar, inklusive en stor bil som kan användas vid byggarbeten. På hennes konton har också mer än 1,5 miljoner kronor registrerats som enligt Skatteverket har med mannens byggverksamhet att göra. Bland annat har flera stora köp av byggmaterial registrerats.

Använde hustruns kontor

Mannen har nu i förhör erkänt att han använt hustruns konton i samband med svartarbeten, men har vissa invändningar.

— Han menar till exempel att han byggt för vänner och bekanta och att det då inte är svartarbete, säger kammaråklagare Katarina Becker som tillägger att mannen kommer att åtalas.

— Nu håller vi på att avsluta förundersökningen. Jag har ett möte med utredaren i dag och hoppas på att ha ett åtal klart innan jul, säger hon.

Länsrätten medgav också nyligen Skatteverket att göra en så kallad betalningssäkring, alltså rätten att beslagta värden i hans hem i väntan på myndighetens slutgiltiga beräkningar på skatteskuldens storlek. Sammanlagt har värden för 400 000 kronor beslagtagits.

Vad är brottsmisstanken?

— Som det ser ut just nu kommer han att åtalas för grovt skattebrott, säger Katarina Becker.