Nyheter

Snöfri skidbacke mitt i stan

Anläggningen, som blivit något av ett landmärke, stod klar 2017 och har nu förvandlats till ett rekreationsområde. Foto: Rasmus Hjortshöj

Snart går det att ägna sig åt utförsåkning i Köpenhamn. Nu i oktober öppnar Amager Bakke, eller Copenhill som den också kallas.
Det är en snöfri backe som kommer att vara öppen året runt och som ligger på toppen av Köpenhamns stora energi- och sopförbränningsanläggning.

Amager Resource Centre, ARC, öppnade i mars 2017. Den stora anläggningen, som är ritad av Bjarke Ingels Group, BIG, byggdes för att Köpenhamn ska nå ett uttalat mål att bli en av världens första koldioxidneutrala städer.
Amager Bakke producerar vid normal drift 2,7 MWh fjärrvärme och 0,8 MWh elektricitet per ton avfall som behandlas. Under 2018 täckte energiproduktionen 30 000 hushålls elförbrukning och värmeförbrukningen för 72 000 hushåll.
Insidan är intressant, men just nu handlar det mer om utsidan. Den kilformade byggnaden har en takyta på cirka 13 000 m2 och här har BIG skapat ett rekreationsområde för mer eller mindre äventyrliga sporter.
Här finns en 85 meter hög klättervägg, vandringsled, restaurang och kafé. Och snart en skidbacke.Första helgen i oktober öppnar Amager Bakke, eller Copenhill. Backen är cirka 450 meter lång och lutningen varierar från 45 procent där den är som brantast till 14 procent längre ner. 
Totalt finns fyra liftar som tar åkarna till toppen. Här finns också en freestylepark, slalombana med tidtagning, ett område för barn, ett skidcenter med uthyrning, butik och en after ski-bar.
Själva skidbacken byggs av Neveplast, en speciell plast för skidåkning och bredvid backen har det skapats gröna områden med stenar och växter för att ge känslan av ett naturligt bergslandskap.Backen kommer att vara öppen året runt och förväntat antal besökare är 300 000 per år.
FAKTA:
  • Amager Resource Center är byggherre för energianläggningen.
  • Copenhill A/S driver rekreationsanläggningen.
  • 2010 gick ARC ut med en arkitekttävling och av 36 bidrag från hela världen valdes Bjarke Ingels Group, BIG, till vinnare med bidraget Amager Bakke.
  • I mars 2013 togs det första spadtaget och i maj 2017 började anläggningen att producera energi.