Nyheter

Snurrigt med rekordstor julstjärna

9000 lysdioder lyser upp världens största snurrande julstjärna. Den lyser som 20000 juleljus och syns på 30 kilometers håll.

Tillsammans med multimediaartisten Michael Pendry har Siemens tänt den stora julstjärnan strax utanför München i södra Tyskland.

Syftet var att skapa en storslagen men ändå energisnål julupplevelse. Ett vindkraftverk borde vara rätta basen för en sådan julstjärna, men skulle det vara tekniskt möjligt.

Lösningen att montera 9000 lysdioder på rotorbladen var attraktiv, men skulle de då påverka verkningsgraden. Och hur fäster man komponenter som kan utsättas för krafter på 20 G.

Tekniska universitetet i Berlin visade i vindtunnelprov att de fastlimmade dioder och kablarna som förbinder dem bara påverkar verkningsgraden marginellt.

Provningsorganisationen Tüv Süd gav så sent som i förra veckan sitt godkännande när det gäller fastsättningen av lysdioderna – de kommer att klara så stora krafter som 20 G. Limmet som har använts används också inom rymdverksamheten.

Elenergin tas självfallet från själva vindkraftverket, och effekten som behövs är inte större än vad en ordinär vattenkokare behöver, några tusen watt.

Lagom till första advent tändes julstjärnan, som förutom att påminna om den annalkande julen också skickar en hälsning till klimatmötet i Köpenhamn nästa vecka.