Södersjukhuset får sitt första patienthotell

Södersjukhuset får sitt första patienthotell
NCC Construction bygger Södersjukhusets första patienthotell. Det har plats för 75 patienter med mindre vårdbehov, men som snabbt kan få mer vård om det behövs, till exempel nyblivna mammor med barn.
NCC Construction bygger Södersjukhusets första patienthotell. Det har plats för 75 patienter med mindre vårdbehov, men som snabbt kan få mer vård om det behövs, till exempel nyblivna mammor med barn. Uppdragsgivare är Locum och ordern är värd 44 MSEK.

Stockholms läns landsting planerar att 2015 ha skapat 500 nya vårdplatser på elva sjukhus i länet. Nästa höst öppnar 75 nya vårdplatser på Södersjukhusets nya patienthotell.

– Stockholm växer och det behövs fler vårdplatser. Därför har Locum gett oss uppdraget att bygga ett patienthotell för dem med mindre behov av vård. Det ska lösgöra fler vårdplatser till patienter med större vårdbehov, säger Matti Virkki, affärschef på NCC Construction, Stockholm/Mälardalen.

NCC bygger om två våningar på sjukhuset, totalt 3 200 kvadratmeter. Rummen kommer att ha hotellstandard med egen toalett. En av våningarna anpassas till BB-vård och har bemanning dygnet runt. Den andra är för patienter som gör undersökningar eller får behandlingar som inte kräver tillsyn.

Projektet genomförs i partnering Det är en strukturerad samarbetsform där byggherre, konsulter och entreprenörer gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

NCC:s arbete startar i september och beräknas vara klart juni 2013. I uppdraget finns också en option, det vill säga möjlighet till ytterligare ett uppdrag för ombyggnader på drygt 71 MSEK.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet