Nyheter

Sofia Ljungdahl ska leda ny bostadssatsning

Sofia Ljungdahl. Foto: Besqab.

Det norska bostadsbolaget OBOS växlar upp och gör en storsatsning på flerbostadshus i Sveriges tre storstadsregioner. Ansvarig för att leda arbetet blir Sofia Ljungdahl, som närmast kommer från Besqab.  

Sofia Ljungdahl blir vd för Obos nya svenska dotterbolag inriktat mot bostadsutvecklingsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hon kommer närmast från rollen som regionchef för Uppsala på Besqab där hon också varit medlem av koncernledningen. Hon har en lång bakgrund inom bostadsutveckling med ledande befattningar hos Rikshem, Peab och JM. Sofia kommer ingå i ledningsgruppen för OBOS division bostadsutveckling. Hon tillträder sin nya position i augusti 2020 och kommer ha sin bas vid OBOS Stockholmskontor.

– OBOS är inne i ett viktigt och spännande skede där vi nu på allvar ger oss in Sveriges tre storstadsregioner. För detta behöver vi en affärsdriven person med goda ledaregenskaper och som delar våra värderingar. Dessutom krävs gedigna erfarenheter av komplexa stora bostadsutvecklingsprojekt. Jag är därför väldigt glad att idag kunna presentera Sofia Ljungdahl som kommer leda vår viktiga storstadssatsning i Sverige, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj, i ett pressmeddelande.

OBOS är redan idag en av de större bostadsutvecklarna i Sverige. Under 2019 färdigställde OBOS 1 557 bostäder på den svenska marknaden och hade vid årsskiftet 1 494 bostäder under produktion. OBOS har nyligen aviserat flera stora projekt i exempelvis Stockholm med nya markanvisningar vid Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden och på Årstafältet.

– Jag har följt OBOS och har imponerats av vad de åstadkommit hittills i både Norge och Sverige. OBOS är unika genom att vara medlemsägda och samtidigt vara mycket affärsmässiga där de med sin starka finansiella ställning agerar långsiktigt. Arbetssättet inom OBOS Nye Hjem, som bidragit till OBOS framgång i Norge, har stor potential Sveriges storstadsregioner, säger Sofia Ljungdahl i en kommentar.

 
FAKTA OBOS: 

  • är en medlemsägd organisation med säte i Oslo.
  • är en av Nordens största utvecklare och förvaltare av bostäder. Under vintern 2020/2021 kommer medlemsprogrammet lanseras i Sverige. 
  • bedriver verksamhet i Sverige under varumärkena OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS Kärnhem. 
  • Vid utgången av 2019 hade OBOS 473 386 medlemmar och 2 632 anställda, varav knappt 1 000 anställda i Sverige.