Sommarens hetaste byggprojekt

 
Sommarens hetaste byggprojektForsåker är det projekt som flest byggare håller koll på enligt Sverige Byggers sammanställning. Bild: TMRW Forsåkerområdet är fortfarande det hetaste byggprojektet i Sverige och hamnar på första plats när Sverige Bygger sammanställer de mest bevakade projekten i sin databas.
Sverige Bygger har sammanställt de hetaste projekten i Sverige just nu. Statistiken baseras på de byggprojekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta på projektmarknaden*. 

Listorna består som vanligt av projekt i olika skeden, både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade (som fortfarande ligger under bevakning på grund av intressanta upphandlingar).

Sett till topplistan för hela Sverige så är det en jämn fördelning geografiskt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö – men Västra Götaland väger över en aning och toppar återigen den totala listan med det hårdbevakade Forsåkersområdet i Mölndal.

Forsåkersområdet toppade listan även när Sverige Bygger sammanställde Vinterns hetaste projekt i början av året, och behåller alltså sin ledning över Sveriges mest punktbevakade projekt.

2019 är ett händelserikt år och arbetet går snart in i nästa fas när byggnationen av bostäder, arbetsplatser, infrastruktur och omvandling av flera unika industribyggnader närmar sig ett genomförande på Forsåkersområdet i Mölndal.

Den första detaljplanen planeras att ställas ut på granskning i slutet av året och kan därmed bli godkänd och vinna laga kraft nästa år. Parallellt pågår planering av byggnation för att kunna byggstarta så fort som möjligt. Projektet kommer pågå under en längre period och beräknas vara klart runt 2033. 

Arbetet med detaljplan 2 kommer även att påbörjas. Den innehåller bland annat det planerade nya stationsläget för höghastighetståg mot Borås och Stockholm som även ger Forsåker en direktkoppling till Landvetter flygplats.När stadsdelen är färdigbyggd kommer den att rymma över 3 000 bostäder, tusentals arbetsplatser och lokaler för handel, service, utbildning och kultur.

Text: Annica Jansson

* Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Sverige Byggers tjänster för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka. 
Källa: Byggsveriges affärskälla - Sverige Bygger. Sveriges mest använda tjänst för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden. Sommarens hetaste byggprojekt 2019, Sverige Bygger. 

Uppskattad byggkostnad och byggstart.
          
RankingProjektnamnRubrik  ByggherreMkrByggstart
1 (1)Forsåkersområdet (fd Papyrus)Nybyggnad av flerbostadshus och verksamhetslokaler i Mölndal  MölnDala Fastighets AB25002021-06
2 (2)Danderyds centrumRenovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i Mörby  Skandia Fastigheter AB7002019-05
3 (3)Helsingborgs lasarett, Byggnad 23Nybyggnad av sjukhus i Helsingborg  Region Skåne Regionfastigheter10002018-08
4 (4)KarlatornetNybyggnad av flerbostadshus, hotell och handel i Göteborg, etapp 1 A  Karlastaden Utveckling AB35002017-08
5 (7)Inspi Health CampusNyb av hotell, lokaler för forskning/utbildning, förebyggande hälsa m.m. i Malmö  INSPi AB5002020-04
6 (5)Slussen; landOmbyggnad av slussen i Stockholm  Stockholms stad exploateringskontoret30002016-06
7 (ny)Handelskvarteret Kulan, BazarNybyggnad av köpcentrum m.m. i Gamlestaden  Byggstart ej klar10002021 
8 (ny)Gamla ElectroluxfabrikenNybyggnad av upplevelsecentrum i Strömstad  Startsidan i Strömstad AB10002020-06
9 (ny)Bara SöderNyb av bostäder, hotell för golfanläggning, äventyrsbad i Bara  Annehem Bygg & Projekt AB20002022 
10 (ny)Nya sjukhusområdet NSM, byggnad 35 och 36, SUSNybyggnad av vårdbyggnader m.m. i Malmö  Region Skåne Regionservice Skåneteknik30002018-05

    

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se