Nyheter

Sossarna vill att staten räddar byggjobben

Socialdemokraterna gör gemensam sak med flera byggbolagschefer och kräver åtgärder av regeringen. <br></br>— Jobbkrisen förvärras för varje dag. Vi tycker att staten måste gå in, säger Mona Sahlin, partiledare för socialdemokraterna.

Socialdemokraterna anordnade under tisdagen en konferens dit representanter för byggbranschen hade bjudits in. Och läget i branschen är allvarligt, menade rösterna samstämmigt.
— Vi har sett en otroligt kraftig nedgång och vi ser ingen ljusning, var budskapet från Johan Karlström, vd och koncernchef för Skanska.

Hans Tilly, ordförande från Byggnads, lyfte fram att 700 lärlingar är arbetslösa eller har varslats.
— Det krävs insatser för att rädda kvar lärlingarna i branschen. De kommer att behövas när konjunkturen vänder, sa Hans Tilly.

Enligt Johan Karlström krävs åtgärder — snabba åtgärder. Han lyfte fram ombyggnad av miljonprogrammet och stimulanser för att bygga hyresrätter som förslag.

Där har han stöd av socialdemokraterna. Det var deras ”jobbkommission” med Mona Sahlin, Thomas Östros och Wanja Lundby-Wedin som bjudit in under rubriken ”Bygg för framtiden nu”.
— Det är viktigt att satsa på åtgärder som ger sysselsättning nu, sa Thomas Östros.

Socialdemokraterna vill satsa sammanlagt sju miljarder kronor 2009-2010 för att rusta upp miljonprogramsområdena och offentliga lokaler.

Tre miljarder av dessa vill socialdemokraterna investera per år under 2009 och 2010 för att få igång renoveringar i miljonprogramsområdena. De föreslår en statlig stimulans på 20 procent av kostnaden upp till ett tak på max 75 000 kronor per lägenhet. Det kan innebära renovering av runt 40 000 lägenheter och ge cirka 25 500 årsarbeten i byggbranschen.

Dessutom föreslås 500 miljoner kronor per år 2009 och 2010 i riktade statsbidrag till de kommuner som rustar upp förskolor, skolor och äldreboenden för att möta angelägna behov.