Nyheter

Spaden i backen för Icon

Icon i Växjö. Bild: Semrén & Månsson.

Första spadtaget har tagits för byggandet av Smålands nya landmärke – Icon Växjö.

– Målet har varit att skapa ett hus som lever under stora delar av dygnet och som kan samla människor, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncern-vd på Semrén & Månsson.

I Arenastaden i Växjö trängs en mängd olika sportanläggningar med varandra. Området är välbesökt och hjärtat i Växjös föreningsliv. Här spelar Växjö Lakers, de regerande svenska mästarna i ishockey, och dessutom fotbollslaget Öster sina hemmamatcher. Och nu ska området få en profilbyggnad som kommer sticka ut rejält. 37 000 kvadratmeter i 20 våningar ska det bli. 

Byggnaden uppförs runt den gamla ishallen som ett stort L. Dess yttre kommer präglas av den 20 våningar höga delen och de ränder som sveper runt fastighetens fasader och skapar liv. Den ska inrymma hotell med 240 bäddar, kafé, restaurang, skybar, pool med relax- och spaavdelning, gym, bowlingarena, 226 bostäder, 5 000 kvadratmeter kontor samt gymnasieskola för 500 elever

Det är bolaget Alpha Property Partners som står bakom satsningen. Arkitektkontoret Semrén & Månsson har ritat byggnaden. Sedan tidigare finns profilfastigheter som Clarion Hotel Post och Avalon Hotel i Göteborg på meritlistan.  

– Det har varit en härlig utmaning att skapa en fastighet som tillför nya funktioner till området samtidigt som den blir en symbol för framtidstron i Växjö, säger den ansvarige arkitekten Magnus Månsson, själv bördig från Växjö, i ett pressmeddelande.

Ömangruppen har fått förtroendet att som totalentreprenör ansvara för projektering och utförande av de tekniska installationerna i Växjös nya signaturfastighet. Ordern är värd 130 miljoner kronor.

– Vi på Ömangruppen är glada över att fått ett totalansvar över de tekniska installationerna för denna ikonbyggnad i Växjö, säger Peter Arvidsson, vd Ömangruppen

Icon Växjö beräknas stå klar under mitten av 2018.