Nyheter

Spaden i marken för Barents center

Mikael Fahlander och Gunnel Simu. Foto: Concent AB

Nu är spaden i backen för ”Den gränslösa staden” – Barents Center.
– De nära möjligheterna till samverkan med näringslivet är grundläggande för en framtidsinriktad skola, säger Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda.

 

Enligt ett pressmeddelande från Concent AB så var ”äntligen” det ord som hördes flest gånger vid spadtaget för Barents Center, med tanke på den fyra år långa process av planering och utveckling som nu nått sitt mål.

– Vi skapar en stad i staden. Mixen av handels-, nöjes- och serviceutbud, stråk och mötestorg ska ge Barents Center en integrerad stadskärna- och centrumkaraktär, säger David Letho på Concent AB.

Multibyggnaden anpassas för att möta ett stort antal olika verksamheter. Förutom att det blir Asplövens nya hemma-arena är den också avsedd för konserter, konferenser och event.

Det hotell som byggs i Barents Center blir ett Quality Hotel. Hotellet blir därmed kedjans 27:e hotell i Sverige och namnet hotellet får är Quality Hotel Barents.

Redan 2009 fattade fullmäktige beslutet om att en skola ska byggas i gränsområdet. 
– De nära möjligheterna till samverkan med näringslivet är grundläggande för en framtidsinriktad skola, säger Gunnel Simu, kommunalråd i Haparanda som tillsammans med Mikael Fahlander, initiativtagare till Barent Center, symboliskt tog det fösta spadtaget.

Barents Center är ritat av Wester + Elsner och invigningen sker under hösten 2016.