Nyheter

Spaden i marken för kulturhuset

Byggnaden har en stomme som till stor del är i trä och hotelldelen är 19 våningar hög. Bild: White Arkitekter

Kontraktet med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB och hyresavtalet med Elite Hotels Sweden är undertecknade och klara.
Det innebär att de sista pusselbitarna är på plats och byggstart av kulturhuset i Skellefteå sker inom kort.
När det är klart blir det ett av världens högsta trähus. 

I somras tecknades två Letters of Intent, så kallade avsiktsförklaringar, med investeraren Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB samt med hotelloperatören Elite Hotels Sweden.

I fredags  skrev aktörerna under de slutgiltiga avtalen som innebär att allt är klart inför byggstart och försäljning.
– Kulturhuset blir en viktig del i utvecklingen av Skellefteå och en symbol för expansion och framtidstro i hela kommunen, säger Maria Marklund, (S), kommunalråd i Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande. 

Rollen som hotelloperatör innebär att Elite Hotels ska hyra hotellet av det blivande kulturhusbolaget och ansvara för drift av hotellet och mötesverksamheten i kulturhuset.
– Jag har arbetat mycket under åren med att identifiera unika hotellfastigheter i bästa läge för våra Elite-hotell och den här exceptionella träfastigheten mitt i staden bli ett spännande tillskott, säger Bicky Chakraborty, ägare och grundare av Elite Hotels Sweden. 

Avtalet med Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, innebär att aktören köper hela fastigheten för en miljard femtio miljoner kronor. Betalningen sker direkt när bygget är klart och byggnaden börjar användas.

– Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger Ilija Batljan, grundare och vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Avtalet med SBB innebär att Skellefteå kommun har rådighet över fastighetens användningsområde för lång tid framöver.

Vid sidan av förhandlingarna har byggprojektet arbetat intensivt tillsammans med byggentreprenören Hent för att säkerställa investeringskalkylen och byggbarheten av kulturhuset och hotellet. 

– Vi är glada över att vi har kunnat vidareutveckla och behålla konceptet kring arkitektur och hållbarhet som fanns med redan i arkitekttävlingen. När huset står klart våren 2021 kan det vara världens högsta träbyggnad, säger Emma Sundelin, byggprojektledare.

– Det har varit en lång process och vi är mycket nöjda med resultatet. Kulturhuset har redan uppmärksammats både nationellt och internationellt. Nu ser vi verkligen fram emot att bygga ett kulturhus som vågar, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Första officiellt spadtag är lördagen den 20 oktober. Därefter startar byggprocessen.
Planerad inflytt är våren 2021.

Fakta: Kulturhuset
Byggherre: Skellefteå Kommun
Totalentreprenör: Hent Sverige AB
Arkitekt: White Arkitekter AB
Beställare: SBB i Norden AB