Nyheter

Spiken i kistan för Aros Bygg

En Smålandsbyggare går i konkurs. Foto: Getty Images

Nu står det klart att Aros Bygg & Förvaltning AB försätts i konkurs. Verksamheten i företaget har tagits över av BTH Bygg i Västerås AB.

Företaget som varit aktiva i Mälardalen har dragits med ekonomiska problem under flera år. De ansökte om rekonstruktion vid tingsrätten i Västerås i maj 2021. I sin rekonstruktionsansökan skrev de då att förlusten under 2018 var nära 20 miljoner kronor på en omsättning som uppgick till 500 miljoner kronor. En anledning till detta var att man under det året prioriterade att växa och öka omsättningen före lönsamhet.

Året därpå gjorde man en vinst med tre miljoner kronor men den gick främst att härleda till en fastighetsförsäljning. Omsättningen halverades samma år. Under 2020 gjorde företaget en förlust på minus åtta miljoner kronor.

När förlusterna fortsatte under första kvartalet 2021 ansökte företaget om rekonstruktion. I rekonstruktionsansökan skrev man bland annat att flera tvister med beställare inneburit inställda betalningar.

Verksamheten och personalen med 84 anställda togs över av BTH Bygg AB i augusti samma år.

Konkursbeslutet togs av tingsrätten den 19 maj i år. Enligt konkursförvaltaren förekommer det ingen verksamhet i Aros Bygg & Förvaltning AB. Men det finns medel i bolaget. En balansräkning kommer upprättas för lösa så stor del av skulderna som möjligt.