Nyheter

Spiken i kistan för linbanan

Det blir ingen stadslinbanan i Göteborg enligt ett politiskt beslut. Foto: UNStudio och Kjellgren Kaminsky Architecture

 Den sista livlinan för den omdiskuterade linbanan i Göteborg har nu definitivt klippts av efter att byggnadsnämnden nu lagt ner ärendet, skriver Göteborg-Posten.    

Därmed får de privata aktörer, som skulle rädda projektet genom att själva bekosta byggnationen, inte möjlighet att realisera sina ideér. Linbane-projektet hade i stort sett skrotats helt redan för ett år sedan av berörda myndigheter efter att kostnaderna skenat rejält. 

Men i november inkom ett brev till kommunen från en grupp privata aktörer som bland annat ville hantera finansieringen och byggnationen av linbanan i ett försök att påverka byggnadsnämnden att inte lägga ner detaljplaneärendet – det sista hoppet för en linbana i Göteborg. I veckan har dock politikerna i nämnden fattat beslutet att definitivt lägga ner linbane-projektet.

– Vi har redan gett det här flera chanser och det har inte kommit något trovärdigt förslag. Risken är hela tiden att det här faller tillbaka på skattebetalarna, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden till GP.

Text: Henrik Ekberg