Nyheter

Sprängning en stor utmaning

Skanskas bygge åt mediekoncernen MTG har gått in i slutspurten. Stommen är uppe, installationsarbeten pågår och allt ska vara klart i oktober. <br></br> — Bergschakten var en stor utmaning, säger projektchef Per Wall.

Det ska bli ett stort mediehus på 18 000 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm där MTG ska sända radio och tv. Skanska investerar 520 miljoner kronor och är både byggherre och entreprenör. Ett tioårigt hyresavtal har tecknats med MTG.

Den stora utmaningen var sprängningsarbetet, som skedde i närheten av Södersjukhusets känsliga utrustning.

— Vi har forslat bort 370 000 kubikmeter berg. Vi tog in konsulter som hjälpte oss med riskhanteringen, besiktigade husen i området och installerade vibrationsmätare. Och det gick jättebra, vi har till och med fått beröm från sjukhuset, berättar Per Wall.

Byggnaden klassas som skyddsobjekt, vilket innebär ett ökat juridiskt skydd mot sabotage och terrorism. Säkerhetsåtgärderna har inneburit att några installationsarbeten har blivit mer omfattande.

— Det finns reservaggregat för ventilation och strömförsörjning. Men vissa delar av MTG:s säkerhetsanläggning monterar de själva. Sen finns det viss sekretess i vårt avtal med MTG, berättar Per Wall.

Vad innebär ditt jobb som projektchef?
— Först att räkna hem projektet, sen hålla kontakten med den interna beställaren och med hyresgästen, samt att vara coach och lagledare för hela gänget av tjänstemän, 14 stycken, på plats.

Finns det något annat som utmärker bygget?
— Husets form är lite speciellt, det är rundat åt alla håll, både på gavlarna och bak- och framsidan.

Per Wall

Ålder:33 år.

Bor:I bostadsrätt i Farsta, men ska bygga ett hus snart.

Familj:Gift, inga barn.

Utbildning:Civilingenjör med inriktning mot väg- och vatten.

Fritidsintressen:Utförsåkning, framför allt utanför pisterna.

Jobbat på Skanska:Fast anställd sedan 2001.