Nyheter

Sprängning ger rockstjärnestatus

Under tisdagen utfördes en spektakulär rivning av en skorsten i Hököpinge söder om Malmö. Skorstenspipan stod i ett område som ska byggas om till ett större bostadsområde.

— Det är väldigt publika grejer med sådana här skorstenssprängningar. Det samlas mycket folk, både lokalbefolkningen och media. Men det är kul, man får uppskattning när det går bra och man får den direkt. Det blir nästan lite rockstjärnestatus över det hela, säger Leif Harefjord, sprängtekniker på Bergsäker, som var ansvarig för sprängningen.

Det är mycket kalkylarbete. Dels beräkning av massorna som ska sprängas, och man måste tänka på yttre faktorer också, vinden till exempel.

— Det gick bra, den lade sig precis där den skulle. Det var ju lite unikt med den här skorstenen att den hade ett stort och fyrkantigt fundament. Så det blev ungefär 10 kubikmeter som fick sprängas bort.

Att fälla en skorsten kan jämföras med att fälla ett träd. Precis som en timmerman sågar en kil i ett träd för att få det att falla åt rätt håll, måste man här spränga bort en del längst ner på skorstenen för att den ska falla i önskad riktning. Och är det mycket publik blir det lite svårare ur säkerhetssynpunkt.

— Säkerheten är ju i absolut främsta rummet. Här stod dessutom ett nybyggt dagis 25 meter ifrån skorstenen och en annan byggnad precis bakom som skulle stå kvar, då det gäller att förstöra det som ska bort utan att förstöra det som ska vara kvar.