Nyheter

Sprider budskap genom ny podd

I BIMpodden hörs Robert Makdisi, BIM-ansvarig på White Arkitekter, och initiativtagaren Adam Mohammadi, BIM-ledare på JM. Foto: Anna Sjöström

Bakom nystartade BIM-podden står Adam Mohammadi, byggnadsingenjör och BIM-ledare på JM.
Han brinner för att sprida kunskap om BIM och vill med podden öppna upp för kunskapsutbyte och diskussioner.
Podden är också ett bevis på att det går att bryta utanförskap och en destruktiv livsstil. 

Adam Mohammadi menar att BIM, Byggnadsinformationsmodellering, är framtiden och vill få fler att prata om det.
–  Jag kände att det fanns en lucka att fylla. Det saknades en plattform som är öppen och gratis där man kan dela erfarenheter av BIM. Jag vill inspirera andra till samtal och hoppas kunna visa de positiva effekterna av BIM, säger han.

Podden, som finns på bimpodden.se, vänder sig främst till de som är nyfikna och vill lära sig mera.
–  Jag hoppas till exempel att beslutsfattare och andra som kan påverka lyssnar och de förstår nyttan av BIM.

Gästerna kommer att vara personer med kunskaper och erfarenhet av BIM och digitalisering.

–  Alla har sin tolkning av BIM och utnyttjar det på olika sätt. Som jag ser det så är BIM egentligen enkelt: smarta 3D-modeller obrutna informationsflöden som man har nytta av i alla skeden, från projektering till drift. Men det intressanta är hur man utnyttjar modellen. Det är det som är grejen.

Första avsnittet av BIMpodden sändes måndag 7 maj.
– Där får vi träffa Pål Janson från BIMeye. Avsnittet handlar om hur Symetri har tagit fram en mjukvara, BIMeye, för att underlätta och möjliggöra informationen på ett smidigt och lättåtkomligt vis, via en molntjänst, berättar Adam Mohammadi.

Han själv blev intresserad av BIM när han hade en projektanställning som sprinklerkonstruktör för Nordiska Brand AB i Mall of Scandinavia – hans första jobb i branschen. Där träffade han Mikael Kastell, som då jobbade som BIM-ansvarig för Mall of Scandinavia. 

Att Adam började jobba inom bygg är något av en slump och hade han följt samma väg som många av kompisarna från ungdomsåren kunde det slutat på ett hela annat sätt.

1991 kom tioårige Adam och två av hans yngre syskon till Sverige. De hade lämnat resten av familjen i Mashhad, Irans näst största stad, och tagit sig genom Europa med hjälp av människosmugglare och falska handlingar. De andra familjemedlemmarna skulle komma efter senare.
–Min mamma hade hastigt gått bort och pappa bestämde att vi skulle starta ett nytt kapitel i Sverige, berättar Adam.

Han beskriver att i Sverige ”gick allting fel”. Syskonen blev omhändertagna, splittrades och placerade i olika hem.
–Det var väldigt många omplaceringar från en fosterfamilj till en annan. Jag minns att jag hade svårt att känna mig hemma rymde ibland. Mina minnen från den tiden är svaga och röriga. Jag tror att jag valt att förtränga mycket.

Men han minns att han hamnade riktigt snett. Då var han 17 år och placerad i Skellefteå.
–Jag umgicks med fel människor, de var äldre än mig och kriminella. Jag ska inte säga att jag skötte mig heller, men på något sätt så undvek jag det värsta. Men jag kände att det inte skulle sluta bra och att det var fara för mitt liv om jag stannade där.

Så han flyttades till Gottsunda, Uppsala. Där fick han bo i ett familjehem, ett hem där han sedan tidigare kände pappan, Amir.

–Jag trivdes bra med familjen, men hamnade i ett utanförskap, det var ju det jag var van vid. Det var som om jag levde dubbelliv: ett liv med familjen och skolan, där jag försökte sköta mig, och ett struligt och oroligt med vännerna.

Efter gymnasiet gick han en bartenderutbildning i Göteborg, och gick ut med förhoppningen att kunna få jobb. 
Men det tog tvärstopp. Han sökte alla jobb som fanns, och ringde och skickade sitt CV till barer och restauranger.

– Men jag fick ingen respons alls – tills jag ringde och presenterade mig med ett namn som jag hittade på i stunden, Adam, då fick jag komma på intervju direkt.
För han heter från början inte Adam, utan Mahmood, men har nu lagt till Adam som mellannamn.
– Jag känner mig som Adam. I dag är jag Adam men har inte glömt bort Mahmood.

Några år senare bestämde han sig på allvar för att han måste ta tag i sitt liv. Hans flickvän var gravid och två av hans kompisar från Gottsunda hade gått tragiska öden till mötes: en hade dött av en överdos och den andra hade begått självmord.

–Jag insåg att jag var tvungen rädda mig själv. Före det skyllde jag på andra och var ständigt arg och aggressiv, nu tvingade jag mig att ändra inställning eftersom jag ville leva ett normalt liv. Jag ville bidra till samhället och inte bara vara en belastning.

Han ville läsa vidare, men behövde höja gymnasiebetygen för det. Han fick nej av Komvux och sökte andra skolor. Han fick klartecken från KTH och kunde börja läsa tekniskt basår där.

– Tankarna om att bli ingenjör har alltid funnits, men mer som en fantasi. Första känslan var absolut glädje. Sedan så började jag känna skräck och osäkerhet, hur skulle jag klara av KTH? Samma respons fick jag av min omgivning: ”hur ska du klara av KTH?”

Det var tufft, men han hade bestämt sig för att göra det, oavsett vad som krävdes.
– Det var mitt mål och det kändes verkligen rätt. Jag tänkte för mig själv att nu har jag möjlighet att ge tillbaka till samhället. Jag pluggade på luncher och raster och jobbade som bartender på kvällar och helger.

Efter det fortsatte han på KTH, och gick ut som byggnadsingenjör 2013.
– Jag vill vara en samhällsbyggare, jag vill vara med och bygga upp Sverige.

Idén till podden väcktes för ungefär ett år sedan.
– Jag lyssnar själv mycket på podd och tycker att det är ett bra sätt att nå ut.

Han sänder podden tillsammans med Robert Makdisi, BIM-ansvarig på White Arkitekter och studiekompis från KTH. Ljudtekniker är Arash Farhadi, som Adam lärde känna på familjehemmet i Gottsunda och som Adam beskriver som ”min bror kan man säga.”

I dag jobbar Adam på JM, är sambo och har tre barn, ett liv han beskriver som lugnt och harmoniskt, men med många bollar i luften.
– Jag trivs väldigt bra med mitt liv och älskar mitt jobb. Yrkesmässigt är jag nöjd men inte belåten.

Nu kan han se tillbaka på sina struliga år och inse att han faktiskt lärt sig en del från den perioden.

– Jag är mycket starkare än vad jag trodde. Drivet jag har i dag är tack vare det jag har varit med om. För mig kan drömmar bli verklighet. Att fokusera på framtiden och inte haka upp sig på det förflutna. Jag har lärt mig att ta ansvar för mina handlingar.

Han hoppas inspirera andra som varit utanför eller haft det tufft i livet på andra sätt.
– Det kommer att bli bättre bara man tror jag på sig själv.

Fakta: Adam Mohammadi

  • Ålder: 38 år
  • Gör: BIM-ledare på JM AB
  • Bakgrund i korthet: Jobbat som BIM-ledare på JM sedan årsskiftet. Före det bland annat BIM-koordinator på Skanska, biträdande projektledare Strabag och konsult på Brandskyddslaget AB, ÅF och Nordiska Brand AB. Är utbildad byggnadsingenjör vid KTH, tog examen 2013.
  • Bor: Enskede
  • Familj: Sambo Lisa, och barnen Isac 10 år, Emilia 8 år och Noah 1 år. ”I dag har jag en väldigt bra kontakt med min familj från Iran, vi alla syskon bor nära varandra och håller ihop.”
  • Intressen: BIM, crossfit
  • Favoritbyggnad: Etaget, västra Kungsholmen. ”Den gemensamma takterrassen med utekök högst upp i huset sätter sin prägel på huset. Förutom utsikt över takåsar och vatten kan boende odla, grilla och umgås och ha det trevligt.”