Stabil bostadsmarknad i sommar

Stabil bostadsmarknad i sommar
Medelpriset för en villa i Sverige har under det senaste året sjunkit med en procent men för en bostadsrätt har medelpriset under samma period stigit med tre procent.
Medelpriset för en villa i Sverige har under det senaste året sjunkit med en procent men för en bostadsrätt har medelpriset under samma period stigit med tre procent. Sett till de senaste tre månaderna har medelpriset för en villa stigit med en procent medan medelpriset för en bostadsrätt har sjunkit med tre procent under samma period.

– Juli månads siffror visar att sommarens bostadsmarknad varit fortsatt stabil vad gäller bostadspriserna. Det handlar inte om några dramatiska rörelser i pris vare sig uppåt eller nedåt. Aktiviteten på bostadsmarknaden går ned i de allra flesta regionerna över sommaren, så även i år. Vissa typiska semesterorter upplever ökad aktivitet över sommaren, men på de flesta håll är antalet försäljningar färre än normalt under sommaren, säger Ingrid Eiken, Vd för Mäklarsamfundet.

– Den som aktivt letar bostad har många bostäder att välja mellan då utbudet är stort. Samtidigt har bankernas krav skärpts, t.ex. med bolånetaket och det finns osäkerhet om hur den ekonomiska oron i vår omvärld ska utvecklas och kanske också påverka den svenska ekonomin . De psykologiska faktorerna spelar stor roll för bostadsmarknaden och det är bara att konstatera att aktiviteten på bostadsmarknaden är lite mer dämpad än vanligt och att det tar längre tid för köpare och säljare att mötas, avslutar Ingrid Eiken.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”2979″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”169″,”width”:”468″}}]]

Statistiken baseras på försäljningen av 13 831 bostadsrätter under maj 2012 – juli 2012.  Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2012 – april 2012, tolvmånaderssiffran med maj 2011 – juli 2011 och enmånadssiffran jämförs med april 2012 – juni 2012.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”2980″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”127″,”width”:”468″}}]]
Statistiken baseras på försäljningen av 9 706 villor under maj 2012 – juli 2012. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2012 – april 2012, tolvmånaderssiffran med maj 2011 – juli 2011 och enmånadssiffran jämförs med april 2012 – juni 2012. 

Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

Prisstatistik Fritidshus
Statistiken baseras på försäljningen av 4 748 fritidshus mellan augusti 2011 och juli 2012. Medelpriset för ett fritidshus i riket var under denna period 1 289 000 kronor, vilket är en nedgång med -2 procent jämfört med föregående 12-månadersperiod.

 

 

Relaterade artiklar

Tuffast för bygg- och fastighetsbranschen
”En splittrad bild i utmanande tider”
”Vårt resultat i kvartalet är tydligt påverkat av marknadsläget”
Så påverkar kriget i Ukraina byggandet