Byggmaterial

Stadsmöbler toppar leverantörslistan

Stort intresse för stadsmöbler från norska Vestre. Foto: Vestre
Stort intresse för stadsmöbler från norska Vestre. Foto: Vestre

Vestre toppar återigen listan över de mest eftersökta leverantörerna under 2022 hos Byggfakta Docu. Den största skrällen står Wedi för, som klättrat på listan från plats 55 (2021) till en andraplats.

Byggfakta Docu har sammanställt de mest eftersökta leverantörerna 2022 i Nordens största produktkatalog för byggmaterial. Varje år är det över 500 000 besökare som går in på Byggfakta Docus webbsida för att hitta produkter, lösningar och dokumentation till sina pågående och planerade byggprojekt.

Vestre, norsk tillverkare av stadsmöbler, toppar återigen listan över de mest eftersökta leverantörerna. I sortimentet finns allt från parkbänkar- och bord till papperskorgar och cykelställ. Även 2021 var Vestre den ”hetaste” leverantören.

2022 hittar vi Vestre, med stadsmöbler och Kinnarps, med kontorsmöbler på topp-tre. Varför så stort intresse för möbler?

– Vestre, som behåller första platsen, har ett utbud av unika stadsmöbler. Kinnarps ligger i topp, även där är det stort intresse för deras nedladdningsbara dokumentation, säger Caroline Weinberg, affärsområdesansvarig på Byggfakta Docu.

Den största skrällen på listan för 2022 står Wedi för, som klättrat från plats 55 (2021) till en andraplats. Wedi är tysk leverantör av våtrumssystem, våtrumsprodukter och golvelement som klarar låga monteringshöjder.

– Wedi har klättrat från plats 55 till plats 2, riktigt kul att se. Det är också roligt att vi hittar RZ Olda (dörrbeslags-produkter) på en elfte plats för de har arbetat stenhårt med att få sin dokumentation på plats. Kul att se att det har gett ett så fint resultat, säger Caroline Weinberg.

Hade ni inte förväntat er mer energibesparande produkter i toppen?

– Energibesparande produkter fick sitt uppsving under hösten, så de flesta har klättrat sedan föregående år.

Vad tror du det är som avgör vilka som får flest sökningar?

– Det handlar till stor del om att ha dokumentationen på plats, sen är det en mix av företag som ligger i topp – vilket gör det tydligt att man letar efter flera olika typer av produkter och lösningar när man besöker sajten. Våra besökare vet att det finns ett brett utbud av tillverkare och leverantörer, och det återspeglar topplistan väldigt bra.

Ser ni något ökat intresse för hållbara produkter?

– Under hösten 2022 adderade vi EPD:er (miljövarudeklarationer) till vår dokumentation, och de senaste sex månaderna ser vi ett ökat intresse för just hållbarhet, miljöbedömningar och certifikat. Men jag tror att detta kommer att öka ytterligare under 2023.

På Byggfakta Docu visar leverantörerna sina produkter tillsammans med tillhörande dokumentation, såsom föreskrivningstexter (AMA), CAD, BIM, deklarationer, miljöbedömningar, etc. På rankinglistan över de mest nedladdade dokumenten 2022 toppar Cembrits monteringsanvisning för sin mineritskiva.

– Vi har under hela 2022 haft mycket nedladdningar av dokumentation, såsom BIM, CAD, beskrivningstexter, EPD och byggvarudeklarationer. Det är dokumentation som man tankar hem eftersom man har ett behov. Den digitala världen har alltid varit viktigt, men de senaste åren har vi ökat vår trafik och antal nedladdningar. Det visar att det är viktigt att vara sökbar på ett enkelt sätt när proffsmarknaden letar efter information, säger Caroline Weinberg.

Källa: Byggfakta Docu