Nyheter

Stålfibrer pallar jordbävning

Stålfiber i betongbalkar gör höghus tåligare för kraftiga jordskalv. Det har en simulerad jordbävning visat.

Forskare från University of Michigan utförde i december förra året ett omfattande experiment på en 40-procentig replika av ett fyravåningshus, som de hade byggt i ett laboratorium på universitetet.

— Vi simulerade en jordbävning som var kraftigare än ett troligt maximalt jordskalv, och testet var väldigt framgångsrikt, säger professor James Wight i ett pressmeddelande.

— Våra fiberförstärkta betongbalkar betedde sig precis så bra som vi hade förväntat oss, vilket är bättre än de balkar som används i dag.

Öppningar som fönster och dörrar gör en byggnad svagare. I jordbävningstäta områden använder man därför ofta komplicerade stålkonstruktioner för att förstärka byggnaderna.

Men med stålfiberbetongbalkarna håller byggnaden bättre, vilket visades i den simulerade jordbävningen. Och enligt forskarna blir sprickorna som dyker upp mindre, eftersom de drygt 25 millimeter långa fibrerna hjälper till att hålla ihop betongen.

På University of Michigan har man arbetat med stålfiberbetongsbalkar sedan 1999, och forskarna arbetar nu med en strukturdesignfirma för att installera balkarna i flera höghusprojekt på den amerikanska västkusten.

Emelie Ahlstrand/Ny Teknik