Nyheter

Stålnäven i silkesvanten

Han är 40 år men har redan gjort ett jätteförvärv i USA och tagit sitt SSAB genom bolagets svåraste kris hittills. Olof Faxander är Årets ledare 2010.

Det gjorde ont. Och inte var det billigt heller. Men till slut satt SSAB:s logotype där, prydligt inristad på överarmen. De tre små trianglarna var intatuerade vid A:et. Vad hände då? Jo, chefen i Stockholm fick för sig att modernisera loggan. Att göra den kursiv, ta bort två av trianglarna och vrida på den tredje. Klart man blir förbannad. Klart man skriver ett riktigt långt och riktigt argt e-mejl till koncernchefen – med bilder på överarmen. I alla fall om chefen heter Olof Faxander.

– Han var ju stolt över SSAB, ville kunna gå vid poolen på Kanarieöarna och visa var han jobbade. Folk kunde gå fram och säga: ”Så du jobbar på SSAB, trevligt”, berättar Olof Faxander.

Mannen fick ersättning för att ta bort den gamla tatueringen och sätta dit en ny. Det säger en del, att en stålarbetare skriver direkt till vd om något så känsligt och personligt som sitt eget skinn. Och det säger också något att han blir tagen på allvar.

– Jag försöker vara en nåbar person. Jag tror att det är viktigt att man som chef inte uppfattas som alltför auktoritär, att folk på alla nivåer vågar föra en öppen diskussion med mig, säger Faxander.

Läs resten av artikeln på tidningen Affärsvärldens nätupplaga

Se även bildspel från prisutdelningen igår

Anna Ekelund