Nyheter

Stambyte på tio dagar

Ett nytt badrum byggs inuti det gamla. Foto: Prebad.

Med luftad konstruktion och nytt badrum inuti det gamla kan renoveringstiden för ett badrum kortats ner från veckor till dagar.

Renoveringen är en kombination av luftad konstruktion och våtrumskassetter. Ett nytt badrum byggs inuti det gamla badrummet. Mellan det gamla och nya golvet, väggarna och taket bildas en luftspalt som kopplas till fastighetens ventilation. Eventuell fukt torkar på så sätt ut medan badrummet används. De nya stammarna installeras i en våtrumskassett. 

– Renoveringen tar 10 arbetsdagar per lägenhet, berättar Niclas Henriksson som är marknads- och försäljningschef på PreBad.  En stor del av tiden i ett traditionellt stambyte går åt till att riva ur de gamla rören och att vänta på att eventuell fukt ska torka ut. Med vår produkt elimineras mycket arbete och veckor av renovering blir istället till dagar.

I april påbörjades ett stambyte i 96 lägenheter i Eskilstuna i trevåningshus, vilket innebär  tre badrum per stam. Lägenheterna förvaltas av Graflunds Fastigheter AB.

 – Stamrenoveringar är omfattande projekt som normalt sett kräver flera veckors ingrepp i lägenheterna. Att det befintliga badrummet inte rivs gör att det går snabbare och medför mindre avfall, buller och damm, vilket gör stor skillnad för både våra hyresgäster och miljön, säger Anette Autio, områdeschef hos Graflunds Fastighets AB i Eskilstuna i ett pressmeddelande.

– Vi märker en ökad efterfrågan på våra produkter, konstaterar Niclas Henriksson. Den senaste tiden har vi bland annat genomfört stamrenovering av närmare 900 lägenheter till Akelius Fastigheter i Skogås, tre lägenheter till brf Hyresgästen i Göteborg, 46 lägenheter till Brf Ättegrenen i Östberga och 134 lägenheter till Brf Hyresgästen. Samtliga har genomfört på mellan 10 till 15 dagar per stam. I dess projekt ingick även nya köksstammar som ansluts till våtrumskassetten. 

 

Susann Engqvist