Byggprojekt

Startskott för Byggfaktas nya kontor i Ljusdal

Marit Holmstrand, kommunstyrelsens ordförande, Marcus Olsson, vd Sidskogen Bygg, Mattias Krupps, BCI Australia, Lars Johansson, vd Byggfakta Sverige, Stefan Lindqvist, koncernchef Byggfakta, Sören Görgård, Ljusdals kommun, Nicklas Bremefors, kommunchef. Foto: Christian Johnsson.

Ett första spadtag har tagits för Byggfaktas nya huvudkontor i Ljusdal. Byggfaktas bygge utgör även startskottet för utvecklingen av hela Östernäsområdet.

Det här betyder jättemycket för Ljusdal, säger Marit Holmstrand, kommunstyrelsens ordförande.

Byggfaktas nya kontor, som byggs i två plan och har en total yta på 2500 kvadratmeter, kommer att bli ny arbetsplats för närmare 200 anställda när det står klart i slutet av 2023.

Byggfakta, som nyss börsintroducerades, har en stark lokal anknytning och har funnits på plats i Ljusdal i femtio år. Det nya kontoret kommer att ligga naturnära vid Kyrksjön men samtidigt centralt, ett stenkast från centrum och järnvägsstation.

-Det känns jättebra att satsa lokalt, vi är lokalpatrioter, säger Pär Fack, COO på Byggfakta Group.

Byggkostnad på 55 miljoner

Den lokala entreprenören Sidskogen Bygg är totalentreprenör för kontoret, som ritats av Östberg Arkitektur och har en byggkostnad på 55 miljoner kronor.

– Det här är det ekonomiskt största projekt vi gjort. Det känns jätteroligt att få vara med och bygga Byggfaktas huvudkontor, som dessutom är startskottet för hela Östernäs. Att få bygga åt ett lokalt och börsnoterat bolag är en stor ära, säger Stefan Andersson, kalkylansvarig på Sidskogen Bygg.

Från Ljusdals kommun välkomnar man Byggfaktas satsning, som är en av de största nybyggnadsprojekten och kontorsbyggena i Ljusdal på många år. Markanvisningen för 2000 kvadratmeter på den västra delen av Östernäs är ett viktigt steg för en framtida utvecklingen av både bostäder och verksamheter i området, som bland annat drabbats av överklagade detaljplaner.

Attraktivt för Östernäs

– Därför känns det extra bra att vi kunnat erbjuda Byggfakta en plats här. Byggfaktas kontor kommer att göra Östernäs ännu mer attraktivt, säger Nicklas Bremefors, kommunchef.

Pär Fack, Byggfakta t v, och Marcus Olsson, Sidskogen Bygg. Foto: Christian Johnsson

Pär Fack ser fram emot att äntligen få starta bygget, även om det finns utmaningar.

– Det är en utmaning att bygga nu med ökande materialpriser och materialbrist. Men det här är en stor och viktig investering så att avvakta känns inte som ett alternativ.

Kontorshuset beräknas vara inflyttningsklart i december 2023.

Drönarbild över Östernäs-området i Ljusdal där bygget av Byggfaktas blivande kontor utgör startskottet.
Foto: Christian Johnsson.