Startskott för skyskrapan

Startskott för skyskrapan
Startfältet samlas i Göteborg den här veckan. Foto: Sefa.

Av 58 inskickade bidrag har fem finalister valts ut i tävlingen om att få rita Sveriges nya skyskrapa.

Den här veckan samlas arkitektteamen i Göteborg för ett startmöte.

Det är ett starkt internationellt startfält som deltar i tävlingen om att få bygga Sveriges nya skyskrapa, som kan bli Nordens högsta hus. Skyskrapan ska bli 201 meter hög och innehålla 60 våningar.

Arkitekttävlingen är inne i finalskedet och flera namnkunniga arkitektkontor finns med. Av totalt 58 bidrag har juryn valt ut fem finalister. Den enda helsvenska finalisten är Wingårdhs arkitekter. Flera tävlingsbidrag visar på en intressant bredd mellan arkitekter, konstruktörer, stadsplanerare, miljö- och hållbarhetskonsulter.

– Vi har framför allt bedömt stadsbyggnadskompetens, genomförbarhet, byggbarhet och om teamen kan presentera någon spets, exempelvis i ekologi, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg och en av deltagarna i urvalsgruppen.

Skyskrapan, som går under arbetsnamnet Karlavagnstornet, blir en del i projekt Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg.

– Vi vill ha ett förslag som flyttar gränserna gestaltningsmässigt, men som också fungerar hållbarhetsmässigt och ekonomiskt. Tävlingen är större än ett höghus och vi ser även till den omkringliggande stadsdelen. Det är inte bara ljuset i tårtan som bedöms utan hela tårtan.

I går var det startmöte för arkitekterna, som nu sätter igång att rita. Varje finalist får 500 000 kronor för att utforma sitt förslag, som ska lämnas in anonymt senast den 13 maj.

– Till sommaren har vi en vinnare och byggstart bör kunna bli om max två år från och med nu, säger Björn Siesjö.