Byggprojekt

Startskottet för Framtidens Backaplan

Representanter från samtliga fastighetsägare tryckte igång bygget av Framtidens Backaplan. Foto: Henrik Ekberg.

Planerna har funnits länge, men nu togs äntligen första spadtaget för nya Backaplan på Hisingen i Göteborg.
Den här platsen har en otrolig potential, sade Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör, Göteborgs stad.

Själva spadtaget var i form av ett rejält fyrverkeri som trycktes igång gemensamt av samtliga fastighetsägare i det man kallar Framtidens Backaplan. Konsortiet bakom storsatsningen består av Riksbyggen, Skandia Fastigheter, Balder och KF Fastigheter. Representanter från samtliga byggherrar fanns på plats under torsdagen.

Tålamodskrävande

– Vi köpte första huset här på Backaplan redan för 15 år sedan och vi får räkna med att det tar ytterligare 10, 15 år innan allt är klart här, man får ha lite tålamod, sade Erik Selin, vd på Balder som bland annat kommer att bidra med ett 19 våningar högt kontorshus i närheten av knutpunkten Hjalmar Brantingsplatsen.   

Först ut att bygga är Skandia Fastigheter som bygger två hus med totalt 420 bostäder, parkeringsgarage och kommersiella lokaler i bottenplan vid Leråkersmotet, intill nuvarande Biltema och Blomsterlandet. Bostäderna förväntas stå inflyttningsklara hösten 2025. Entreprenör är Skanska och kontraktssumman uppgår till 800 miljoner kronor. I kvarteret ska även Stora Coop husera, under 2024 förväntas Coop flytta från de nuvarande slitna lokalerna vid Backaplan till de nya.

Öppet sår

– Backaplan har liknats vid ett öppet sår, men det finns en otrolig läkningskraft här. Vi ser det här första kvarteret som vi nu startar som en långsiktig kraft som kommer att hålla länge, sade Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter.

Totalt i Framtidens Backaplan ska 7 000 bostäder byggas samt 140 000 kvadratmeter handelsytor, parker, kulturhus, kontor, skolor och samhällsservice.