Stendöd marknad orsakar varsel

Stendöd marknad orsakar varsel
22 personer på Peab i Örebro varslas om uppsägning.<br> — Orsaken är att bostadsmarknaden har stendött, säger Peter Naeslund personalsamordnare på Peab, region Örebro.

Det är 22 snickare som företaget har varslat. Förhandlingar äger rum i slutet av denna vecka och tidigast på måndag vet företaget hur många som verkligen sägs upp.

— Vi lade från början ett varsel 20 personer och ville undanta två personer från LAS-listan. Men det gick inte motparten med på, säger Peter Naeslund.

Bakom varslet ligger en vikande bostadsmarknad.

— Efter semestern har bostadsmarknaden stendött. Vi har fyra projekt på gång i Örebro som nu får läggas i malpåse eftersom ingen vill köpa lägenheterna. Man kan säga att vi påverkas av omvärlden och det som händer i Grekland. Det gör att räntorna höjs och då vill inte folk skuldsätta sig, säger Peter Naeslund.

Finns det några ljusglimtar som ni nu lägger era förhoppningar på?

— Industribyggandet tuffar på. Annars har vi ju inte infrastrukturprojekt här i länet.

I nuläget har Peab 186 hantverkare och 52 tjänstemän anställda i Örebro län.

På Byggvärlden har vi de senaste åren skrivit flera gånger om varsel och uppsägningar i just Örebrotrakten. Är Örebro ett dåligt bygglän?

— Tvärtom. Det är ett bra bygglän med låg arbetslöshet. De senaste åren har antalet hantverkare hos oss legat ganska konstant runt 200 stycken. Det som drabbar Peab nu med bostadsmarknaden gäller för oss i alla län och det gäller också alla andra företag. Sedan blir det fler som varslas hos oss just här eftersom vi är störst i länet.

Relaterade artiklar

Peab rekryterar ny affärschef
Vinstvarning från NCC
”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
Bygger om skola i Borås för 240 miljoner