Nyheter

Stenevi andra bostadsministern som avgår i förtid

Märta Stenevi och Miljöpartiet väljer att lämna regeringssamarbetet. Fotograf: Henrik Svensson Karlsson/Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiets avhopp från regeringssamarbetet innebär att Märta Stenevi måste lämna sitt uppdrag som bostadsminister. Sedan 2014 har fyra miljöpartister innehaft rollen. Två av dem har avgått i förtid.

Sedan 2014 har Miljöpartiet abonnerat på ministerposten med ansvar för bygg- och bostadsfrågor. Fyra politiker från Miljöpartiet har avlöst varandra de senaste sju åren.

Märta Stenevi tillträdde i februari 2021 som jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling, och arbetet mot segregation och diskriminering. Nu, efter cirka tio månader, lämnar hon rollen i och med att partiet väljer att inte ingå i ett regeringssamarbete eftersom man vägrar att regera på en högerbudget som SD haft inflytande över.

– Vi har sökt regeringsmakten för att genomföra grön politik. Det är inte Miljöpartiets uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget. Vi måste kunna se våra väljare i ögonen och känna stolthet över den politik som genomförs, säger hon på presskonferensen där Miljöpartiet aviserar sitt avhopp.

Beskedet från Miljöpartiet innebär att Märta Stenevi kommer att få lämna sin ministerroll. Men först ska en ny statsministeromröstning äga rum eftersom Magdalena Andersson bett om att få bli entledigad. Praxis är att en statsminister som blivit vald att leda en koalitionsregering avgår om ett parti lämnar samarbetet.

Efter att den nyvalda statsministern har presenterat regeringsförklaring och ministerlista inför riksdagen går regeringens ledamöter till konselj på slottet. Kungen konstaterar att regeringsskifte har ägt rum. 

En annan bostadsminister och miljöpartist som lämnade sitt uppdrag i förtid är Mehmet Kaplan. Han avgick 2016 efter anklagelser om att han haft samröre med högerextrema organisationer samt framfört kontroversiella uttalanden om nazister och judar. Efter anklagelserna bad han om att bli entledigad från sitt uppdrag.

Per Bolund, som var finansmarknadsminister, fick i samband med detta kliva in som tillförordnat statsråd för boende- och byggnadsfrågor i 37 dagar innan Peter Eriksson tog över ministerposten. Peter Eriksson var sedan landets bostadsminister mellan 2016 och januari 2019.

Per Bolund gjorde senare comeback i rollen och var bostadsminister, 2019-2021. Då hade ansvaret för bostadsfrågor flyttats från Näringsdepartementet till Finansdepartementet.

När Märta Stenevi utsågs till jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling, och arbetet mot segregation och diskriminering placerads hon under Arbetsmarknadsdepartementet.

Vem som blir bostadsminister i en ny regering återstår att se. Klart är att Miljöpartiets svit är bruten.