Nyheter

Stick till Husby på lägenhetsvernissage

En lägenhet kan vara en diskbänk, ett golv och ett bord. Det kan också vara en konstinstallation. I Husby Konsthall hänger just nu en lägenhet från taket — i stickad version.

Det är arkitekten och konstnären Elin Strand Ruin och Annica Enqvist från New Beauty Council, som ligger bakom utställningen Knitting House.

Med hjälp av tolv stickmaskiner håller de på, tillsammans med bland annat kvinnor i området, att skapa en stickad kopia av en befintlig trerumslägenhet i Husby, i västra Stockholm. Lokala byggare hjälper till genom att bygga en stålställning till verket.

— Det är en kärleksförklaring till de här hemmen och till det arbete som framförallt kvinnor lagt ned. När det gäller miljonprogram så pratas det mycket om det exteriöra och vad man bör göra. Men det är sällan som själva hemmen hamnar i fokus. Folk har bott i de här husen i 40 år och därför ville jag titta närmare på just insidan, säger Elin Strand Ruin.

Den stickade kopian är omöblerad, men nog så detaljerad. Innerväggar, tak, karmar, lister, lampknappar, kakelfogar, köks? och badrumsinredning. Allt är återskapat med garn.

— Vi använder också färger som speglar tapeternas färger, alltså lite flammiga 80-talsfärger. Det är mycket ljusgrått och beige. Och smutsrosa, säger Elin Strand Ruin.

Verket hänger nu på Husby Konsthall men är inte klart för det.

— Vi kommer att fortsätta sticka i några veckor till, på plats i hallen. Sedan säger vi att det blir ett finnischage.