Nyheter

Stjärnarkitekten summerar – och blickar framåt

Gert Wingårdh är ständigt aktuell som topparkitekt. Nu sammanfattar han sina första 30 yrkesår med en utställning. Och ser framåt. <br></br> — Jag har fortfarande samma drivkrafter. Till exempel irritationen att andras hus kunde ha gjorts bät

När Gert Wingårdh inte är aktuell med ett nytt bygge, väcker han uppmärksamhet med förslag på svenska skyskrapor, till exempel på Sergels torg i Stockholm eller på Heden i Göteborg.
Och han har vunnit inte mindre än fem Kasper Salin-utmärkelser, Sveriges finaste arkitekturpris. Det är fler gånger än någon annan svensk arkitekt.

Under årens lopp har det blivit mer än 300 hus i Sverige och utomlands. Det senaste huset att slå upp portarna i början av februari var Clarion Hotel Sign på Norra Bantorget i Stockholm.

— Det blev så fint som det var tänkt, säger Gert Wingårdh, sittandes i ett av hotellens hörnrum, dagen efter öppnandet.

Annars har Göteborg varit hans bas i alla år. Det är också här på Röhsska museet som utställningen Åtta hus pågår under våren. Det är en sammanfattning av hans första 30 år som arkitekt. Det är dock ingen ordinär tillbakablick.

— Jag ville göra en utställning, tillgänglig för alla. Därför koncentrerar jag mig på åtta hus som visar olika delar av produktionen, säger han.

Har du något favorithus i din produktion?
— Nej, de är som barn man inte kan välja mellan. Ofta tycker jag om de som är färskast eftersom jag inte tröttnat på dem. Och alla hus som är med i utställningen tycker jag om.

I dag har Wingårdh arkitektkontor AB blivit en industri. 130 medarbetare på två kontor arbetar med utvecklingen av ständigt nya förslag. Drivkraften är att förnya sig.

— Om det finns en linje så är det att alla hus är unika. Vi vill variera oss och bygger vi i trä så vill vi testa betong i nästa projekt. Det är inspirerande, säger han.

I dag ritar du inte hus själv, vad betyder det för självbilden som arkitekt?
— Inga byggnader görs på egen hand. Allt är ett samarbete. Själv gör jag numera grovskisser och använder min rödpenna på färdiga skisser. Visst kan det vara bekvämt men egentligen är det inte lättare eller svårare än innan. Bara annorlunda.

Exempel på byggnader ritade av Gert Wingårdh:

• Arlanda flygledningstorn.
• Svenska ambassaden i Berlin.
• Universeum, Göteborg.
• House of Sweden, Svenska ambassaden i Washington.

I utställningen Åtta hus visas Citadellbadet i Landskrona, VillAnn – en privatvilla i Särö, skulpturmuseet Glaskasten i tyska Marl, svenska ambassaden i Washington DC, bostadshuset Kajplats 01 i Malmö, bostadshus på Arabiastranden i Helsingfors, Müritzeum — ett naturmuseum i Tyskland och ett teater- och musikhus i Jönköping.

Gert Wingård har ritat över 300 hus

1951:Föddes 1951 i Skövde.
1975:Arkitektexamen på Chalmers tekniska högskola.
1977:Startade självbetitlat arkitektkontor i Göteborg.
I dagjobbar cirka 130 personer på Wingårdh arkitektkontor AB.
Har vunnitfem Kasper Salin-utmärkelser, Sveriges finaste arkitektpris.
Har ritat över 300 hus i Sverige och utomlands.