Nyheter

Stockholm siktar högt

Stockholms skyline kan snart förändras. En skyskrapa på 100 meter planeras mittemot Centralstationen. Men hur står sig Stockholm, och Sverige på höjden internationellt? Byggvärlden gör ett nedslag i de övre skikten.

Se bildspel med arkitekternas förslag

Det är fyra arkitektkontor som på stadsbyggnadskontorets uppdrag ritat förslag på en framtida skyskrapa i centrala Stockholm. Huset är tänkt som ett utropstecken ovanpå entrén till den kommande Citybanan, som ska stå klar 2017. Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Kristina Alvendal har förklarat att huset kan bli ett nytt landmärke för staden.

Men i ett internationellt perspektiv står sig denna byggnad, och andra svenska höghus, slätt. I Dubai slutförs just nu bygget av världens högsta skyskrapa Burj Dubai som blir 818 meter. I skyskrapemeckat New York finns det, enligt webbsidan Skyscraper page, över 400 skyskrapor med en höjd på minst 100 meter. I hela Sverige når två hus denna höjd eller mer.

Men är skyskrapor önskvärt? På Skönhetsrådet i Stockholm har kritiska mejl och brev strömmat in sedan planerna på ett kommande höghus på Vasagatan blivit kända.

— Det är jättemånga som ber oss att stoppa detta. Framförallt handlar det om att stadens siluett förstörs. Ofta tar man fram London som ett talande exempel. Dessutom anser många att skyskrapor ger för mycket skuggor, förklarar Cecilia Skog, handläggare på Skönhetsrådet.

Men Stockholm kan dock snart komma att växa på höjden, åtminstone om stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal får bestämma.
— Kritiken är relevant. Men jag tror att man kan komma undan detta genom att bygga på rätt platser. Nu har vi utsett platser som kan växa på höjden i framtiden, som Värtahamnen och Kista.

Vad kan skyskrapor tillföra en stad?
— Att bara bygga höga rektangulära byggnader tillför ingenting. För att tillföra någonting så måste huset passa in. Platsen för den planerade skyskrapan på Vasagatan är värd att markera eftersom den är en av Sveriges största knutpunkter.

Men krävs det verkligen skyskrapor för att en stad ska få en storstadsstämpel?
— Nej, men vi måste bli bättre på att bygga märkesbyggnader. De kan vara runda och gulliga också, se bara på Globen.