Nyheter

Stockholms ”hetaste” bygge finns i Kista

Kista Square Garden. Bild: ALM Equity

Kista Square Garden är Stockholms hetaste byggprojekt, och puttar ner Slussen till en andraplats.
Överst på listan över populära byggprojekt i Stockholm hittar vi Kista Square Garden. Det är ALM Equity som bygger på samt konverterar byggnaden intill Kista Galleria till bostäder, hotell och service för den målgrupp som värdesätter att bo i en stadsmiljö med närhet till både arbete och varierade verksamheter.

Två tidigare projekt lämnar ”heta listan” helt. Ersta nya sjukhus samt den nya mötesplatsen för utbildningscentrumet i Barkarbystaden II lämnar heta listan och ger då plats åt en nybyggnation av skola och aktivitetshus i Vegastaden i Haninge, samt renoveringen och tillbyggnaden av operahuset i Stockholm. Där planeras för en ”ny opera i operan” – nya ytor skapas och operabyggnaden byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré. 

Av: Annica Jansson

 

          

Ranking Tidigare placering Projektnamn Rubrik Byggherre Byggkostnad Mkr Prel Byggstart
1 3 Kista Square Garden Om- och påbyggnad till bostäder, hotell och handel i Kista ALM Equity AB 750 2021 
2 1 Slussen; Land Ombyggnad av Slussen i Stockholm Stockholms Stad Exploateringskontoret 3000 2016-06
3 2 Hovet; Söderhov Nybyggnad av bostäder, kontor och kommersiella lokaler i Johanneshov Wallenstam AB 900 2025-01
4 7 Barkarby Nybyggnad av sjukhus i Veddesta, Järfälla Hemsö Fastighets AB 900 2021-09
5 5 Brandbergen Centrum Nybyggnad av flerbostadshus och handelscentrum på Brandbergen Savana Invest AB 800 2020-04
6 8 Kultur & Eventhall Nybyggnad av kultur och eventhall på Kvarnholmen i Nacka JM Bostad AB 125 2024 
7 9 Sturekvarteret Ombyggnad av galleria och kontor m.m. på Östermalm, Stockholm Sturegallerian AB 5000 2021-06
8 10 Täby Park, Levels Nybyggnad av handel, kontor och bostäder i Täby Wallenstam AB 1000 2021-08
9 NY Vega skola och aktivitetshus Nybyggnad av F-9 skola och aktivitetshus i Vegastaden, Haninge Tornberget Fastighetsförvaltnings AB i Haninge 450 2021-01
10 NY Kungliga Operan, Ny Opera i Operan Renovering och tillbyggnad av operahus i Stockholm Statens fastighetsverk 5500 2023 

Förklaring och källa:
*Konsulter, entreprenörer och leverantörer använder Byggfaktas olika tjänster Mitt Sverige Bygger, Byggfakta Live och Smart för att få löpande information om aktuella och kommande byggprojekt. De väljer själva inom vilket verksamhetsområde de vill bevaka projektmarknaden och vilken typ av projekt som är intressanta för just dem. När de hittat ett intressant projekt kan de genom ett enkelt klick punktbevaka det, vilket innebär att de får ett mail så fort något nytt händer, det kan t ex vara att en entreprenör blir anlitad, byggstarten blir flyttad eller en ny anbudstid rapporteras. Listan består av de projekt som flest antal personer valt att punktbevaka.

Källa: Byggfakta via tjänsterna Mitt Sverige Bygger, Byggfakta live och Smart. Sveriges mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera byggprojektmarknaden.